Direktorat: U Srbiji nema opasnosti od povećane radijacije nakon zauzimanja Černobilja

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost izjavila je da u ovom trenutku nema opasnosti od povećane radijacije u Srbiji nakon što je Rusija zeuzela Černobilj.
Direktorat: U Srbiji nema opasnosti od povećane radijacije nakon zauzimanja Černobilja
Foto: Pixabay
Vuletić je za RTS, dan nakon što su to mesto zauzele ruske snage, zbog vojnih aktivnosti koje su izazvale dizanje radioaktivne prašine u vazduh, ocenila da se ne očekuje da će radioaktivnost biti viša ni u narednim danima, ali da su spremni u slučaju da se bilo šta dogodi. 
Potvrdila je da je, prema zvaničnim podacima koje je Direktorat dobio, ukrajinski inspektorat prijavio da je došlo do izmerenih povećanih nivoa zračenja u odnosu na prosečne vrednosti prošle godine.
"Nije došlo do katastofe, nije došlo ni do kakvih problema sa gorivom koje stoji na toj lokaciji, nego je došlo do poremećaja površinskog sloja i podizanja kontaminiranih čestica koje postoje tu od 1986. godine u vazduh i tako je detektovano to povećano zračenja", objašnjava ona.
 
Ukrajinski inspektorat je pojačanu radijaciju pripisao "poremećaju gornjeg sloja zemljišta, zbog teške vojne opreme u izolovanoj zoni i oslobađanju u vazduh kontaminirane radioaktivne prašine". Nešto kasnije to je demantovano iz Rusije, prenosi RTS.
 
"Treba da imamo na umu da to područje jeste kontaminirano, tamo zaista ima tog cezijuma - 137 još od černobiljske katastrofe i nije došlo do ispuštanja novih materija u životnu sredinu. U tom kontekstu možemo da razumemo ruski stav da nije došlo do novih ispuštanja radioaktivnosti u životnu sredinu, već ono što je već tu, to je samo podignuto u vazduh (prašina)", naglasila je.
 
Ona smatra da je to lokalizovano i da ne očekuje da stigne do Srbije.
 
"Ne očekujemo da to stiže zato što je to kao prašina koja se podigne sa tla i nakon nekog vremena se opet nataloži", objasnila je.
  • mrva

    26.02.2022 19:22
    pravi ljudi na pravom mestu
    maja gojkovic je toliko strucna da je dovoljno da omirise povetarac iz pravca istoka i odmah telepatski diktira kolicinu radijacije u vazduhu
  • R49

    26.02.2022 18:05
    Vic godine
    Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost i Maja Gojković

    To je oksimoron.
  • G pen

    26.02.2022 17:35
    Znaci da jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.