PISA testiranje može da razotkrije posledice zanemarivanja obrazovanja pre i tokom pandemije

Ovogodišnje PISA testiranje u Srbiji počinje danas.
PISA testiranje može da razotkrije posledice zanemarivanja obrazovanja pre i tokom pandemije
Foto: 021.rs

Trajaće mesec i po dana, biće realizvano u 193 škole i obuhvatiće oko 7.600 petnaestogodišnjaka. 

Testira se poslednja generacija koja je osmogodišnje obrazoivanje u Srbiji završila po starim programima. Oni su bili šesti razred osmoletke kada su 2018/2019. godine počeli da se primenjuju reformisani programi u prvomi i petom razredu osnovne škole i prvom gimnazije.

U drugom polugodištu školske 2019/20. kada je u Srbiju stigao virus korona, došlo je do tektonskih potresa u obrazovnom sistemu, što je uticalo na kvalitet nastave i učenja, piše Politika.
 
Posledice tromosti u sistemskim reformama i zatvaranja škola, odnosno rada po kombinovanom modelu, tek će se sagledavati. Tim pre, značaj rezultata PISA testiranja još je veći. 
 
Aleksandar Baucal, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedan od najboljih poznavalaca PISA međunarodne studije, kaže za Politiku da se nada pozitivnim iznenađenjima.
 
"Međutim, imajući u vidu da smo bili svedoci da je kvalitet obrazovanja tokom pandemije u velikoj meri narušen, očekujem da će naši rezultati biti slabiji nego 2018. godine. Pored toga, očekujem da će se povećati i procenat učenika koji nisu dostigli minimalni nivo funkcionalne pismenosti koji je i pre pandemije bio neprihvatljvio visok (oko 40 odsto)", navodi Baucal i dodaje da rezultati testiranja treba da se pametno analiziraju, kako bi se izvukle pouke za oporavak obrazovanja.
 
Zaključuje da ga posebno brine mogućnost da PISA 2022. može da razotkrije "sve posledice zanemarivanja obrazovanja, ne samo tokom pandemije, nego i u periodu pre pandemije".
  • Mile rent-a mozak

    08.03.2022 16:12
    Kvalitet kadrova ne merimo Pisa testom, nego diplomom Kriminalističko-policijskijskog Univerziteta, Megatrenda, Edukonsa, doktoratima i Akademijom za mlade debile šlihtare, sa posebnim potrebama. Lično ih predsednik i ministri promovišu po završetku kursa i zapošljavaju. Doduše, moram da napomenem, da nisu zapostavili ni zanate, pogotovu onaj najstariji.
  • Miki

    08.03.2022 12:52
    Školovanje je već odavno izgubilo smisao. Zaposlio sam se isključivo na osnovu znanja koje sam sâm stekao, sâm sebe učio. I za jednu godinu naučim više nego ovi za četiri jer učim samo ono što je stvarno važno i potrebno za rad i buduće zaposlenje.
  • Zemlja čudesa

    08.03.2022 12:08
    PISA je manji problem
    Taj test će samo pokazati da je velika većina đaka funkcionalno nepismena. To i nije tako strašno, s obzirom na to da ovoj državi trebaju motači kablova i prodavci u hipermarketu, što se nekada radilo sa četvrt mozga. Veći je problem što se odgajaju generacije malih "zadrugara" i "parnjaka" bez trunke radnih navika, ali zato neskromnih po pitanju vlastitih prohteva i veoma nestrpljivih da sve bude odmah. Narod koji ima ovakvu omladinu treba da drhti od straha za svoju budućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija