Domaće meso u prodavnicama imaće posebnu oznaku

Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila ove godine biće u prodavnicama obeleženi posebnom grafičkom oznakom, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
Domaće meso u prodavnicama imaće posebnu oznaku
Foto: Pixabay

Kako se navodi, obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom "Poreklom iz Srbije" jeste da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije.
 
Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.
Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da će se, osim toga, na ovaj način ukazati potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.
 
Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, dodaje se u saopštenju.

Teme

meso
  • Dragan

    10.03.2022 08:45
    Ah
    Super-ništa srpsko ne kupujem.
  • Nenad

    10.03.2022 07:36
    @Vlada
    "kako ce to npr sveze svinjsko meso iz uvoza prodavati"
    Nije teško u zemlji svih mogućih prevaranata. Počevši od banalnih zamena cene, pa do onog sa poljskim jabukama za Rusiju sa poreklom iz Srbije.
    Zar nije efikasnije uskladiti se sa EU, pa zabraniti uvoz.
  • 9

    10.03.2022 07:09
    Grafička oznaka će
    izgledati ovako:
    Domaće meso 4000 din/ kg
    strano meso 1560 din/ kg
    Oznake će postavljati razni matijevići
    lično na uvezeno meso.
    Domaća proizvodnja uništena je još 2017
    kada su ukinute subvencije od strane
    ovih glodara na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija