Peticija protiv sankcija Rusiji: Potpisnici Dačić, Bećković, Čedomir Antić...

Institut za političko umrežavanje pokrenuo je peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini.

Peticiju je potpisalo 35 političara i drugih javnih ličnosti, među kojima akademik Matija Bećković, predsednik parlamenta i lider SPS Ivica Dačić, predsednik Demokratske partije Srba Makedonije Ivan Stoilković, profesor Univerziteta Čedomir Antić...

U saopštenju Instituta se navodi da između Srbije i Rusije, odnosno dva naroda, postoje neraskidive istorijske, kulturne, verske, političke, ekonomske, bezbednosne i druge veze i da su brojni razlozi da se "srpski narod i država nađu na pravoj strani istorije, uz Rusiju".

Navodi se i da su "od nastanka srpske i ruske države veze dva slovenska naroda neraskidive", te da su "ruska crkva i država direktno pomogle Svetom Savi da osnuje Srpsku crkvu".
 
Potpisnici su ustvrdili i da je "Rusija danas najznačajniji geopolitički, politički, bezbednosni i ekonomski saveznik Srbije i srpskog naroda".
 
"To je višestruko potvrđeno u praksi - od zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sprečavanja prijema tzv. Kosova u međunarodne institucije, preko sprečavanja usvajanja rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu, zahvaljujući vetu Vitalija Čurkina u UN 2015. godine, pa sve do podrške očuvanju Republike Srpske sa pripadajućim joj dejtonskim nadležnostima", navodi se u saopštenju.
 
"Ekonomske pogodnosti saradnje Srbije i Rusije, poput višestruko jeftinijeg ruskog gasa za srpsko tržište u odnosu na ostala evropska, te potencijalni odbrambeni i geopolitički oslonac na Rusiju, kao globalnu silu, u mogućim širim previranjima u međunarodnim odnosima, koja nam predstoje, dodatni su argumenti protiv uvođenja sankcija ovoj osvedočenoj prijateljskoj i bratskoj državi", saopšteno je iz Instituta.
 
Potpisnici su pozdravili dosadašnje opredeljenje rukovodstva Srbije da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, uprkos "ogromnim pritiscima koji dolaze sa Zapada i njegovih centara moći".
 
Dodali su, međutim, da su svesni da će pritisci u narednom periodu biti intenzivirani.
  • Adelita

    18.04.2022 12:57
    odgovor Tarzanu
    Pohitajte da nađete Džejn i okačite se na prvu američku lijanu, sramota je da vam je materijalizam novčanih derivata i apoena jedino čime se orjentišete! očigledno ne poznajete ništa vrednosno! Živela Srbija i bratska Rusija!
  • Voja

    15.03.2022 14:58
    Sankcije
    Kakva liga izuzetnih uhleba.
  • Tarzan

    15.03.2022 10:08
    Kada bogataši na zapadu budu vozili ruska kola, onda se javite. Dokle god je evropska i američka roba pojam bogatstva, ja znam gde idem. A znaju i vaše zeme što rade na bauštelama po njemačkoj. I ti likovi što potpisaše peticiju nose italijanske cipele i odela, nema na njima ništa rusko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.