Udruženje sudija i tužilaca: Banalizacija i rijalitizacija sudskih postupaka

Udruženje sudija i tužilaca Srbije zabrinuto je zbog loše prakse u medijima i na društvenim mrežama.
Udruženje sudija i tužilaca: Banalizacija i rijalitizacija sudskih postupaka
Foto: 021.rs

Zabrinuti zbog izrazito loše prakse u medijima a naročito po društvenim mrežama, Udruženje sudija i tužilaca Srbije poslalo je apel svim samoprozvanim stručnjacima za oblast pravosuđa, a koji to ni formalno ni faktički nisu, da se uzdrže od paušalnih, zlonamernih i instruisanih komentara i ocena sudskih i javnotužilačkih odluka.

Udruženje sudija i tužilaca je sa sednice upravnog odbora poručilo da se postupci vode u sudovima i tužilaštvima, a ne u TV emisijama, na društvenim mrežama i internet forumima.

Ističu da "postupke vode stručni i osposobljeni nosioci pravosudnih funkcija, a da se odluke donose na osnovu detaljne i svestrane analize kako činjeničnih tako i pravnih pitanja, svoje odluke obrazlažu u presudama i rešenjima".
 
"Banalizacija i rijalitizacija sudskih postupaka izvrće na naličje (nesporno) pravo javnosti da bude upućeno u tok postupka. Na takav način se pravosuđe svesno unižava, stvara se nepoverenje građana u rad sudova i tužilaštava, a građani se posredno pozivaju da ne poštuju institucije već da uzmu 'stvar u svoje ruke' ili pak rešenje svojih problema povere 'nekom drugom' a ne pravosudnim institucijama", navodi se u saopštenju Udruženja.
 
Dodali su da neće licitirati kome to odgovara i da je neophodno da ukažu na problem u nadi da će nadležni adekvatno odreagovati.
 
"UST je i ranije ukazivao da pravosudni saveti ne štite i ne brinu o našim interesima, pa i ovog puta glasno pozivamo VSS i DVT da urade studiju procene rizika radnih mesta u sudovima i tužilaštvima, da organizuju periodične sistematske preglede i da se pokrene pitanje beneficiranog radnog staža, kao i pitanje zarada", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da su još pre dve godine uputili inicijative kako za izmenu Zakona o sudijama tako i za izmenu kolektivnog ugovora u pravosuđu kako bi se što pre rešio problem na koji smo glasno ukazali još 2019. godine, a koji se odnosi na naknade zarada za vreme korišćenja godišnjih odmora.
 
"Po aktuelnom rešenju, koje kao tako pogrešno egzistira od 2010.godine i "uspešne" pravosudne reforme, samo sudije i tužioci plaćaju kada koriste godišnje odmore jer se jedino nama umanjuje zarada za to vreme. Dakle, ne samo da nemamo plaćen topli obrok, regres za godišnji odmor, plate nesrazmerne stepenu odgovornosti i obimu posla, već nam još plata bude umanjena kada koristimo godišnji odmor", istakli su iz Udruženja sudija i tužilaca.
 
Istakli su da "oni koji imaju dodatne prihode iz netransparentnih izvora, nisu obraćali pažnju na ovaj problem jer ga nisu ni osetili".
 
"Međutim, najveći broj sudija i tužilaca jedine prihode ostvaruje samo od plate koju dobija i primeti kada ga dve nedelje godišnjeg odmora "koštaju" preko 10.000 dinara", navodi se u saopštenju.
Ukazali su i na zanemarivanje pitanja pripravnika i sturčnih saradnika. 
 
"Sada i po velikim sudovima ima tek po koji pripravnik u radnom odnosu, da su 90% njih volonteri, a da se nažalost sve više saradnika nalazi u takvom položaju", istakli su u saopštenju.
  • Lusteracija

    13.03.2022 09:51
    Darko Šarić zbog šverca 5,7 tona kokaina, ide u kućni pritvor.

    Predrag Koluvija zbog uzgajanja 2 tone marihuane u Jovanjici je u kućnom pritvoru.

    Aleksandar Mitrović, sin Želka Mitrovića je zbog ubistva devojke na pešačkom prelazu u kućnom pritvoru.

    Svi su najavljivali da sudski proces Belivuku neće početi pre izbora. Bolovanje?
  • Pravda

    13.03.2022 09:48
    Dozvolili ste da živimo u društvu gde tabloidi, pink, hepi, tv alo i tv kurir tuže, sude, presuđuju i kažnjavaju i ništa niste preduzeli iz svoje nadležnosti.
    Dovolili ste da je partijski sud, npr. u slučaju Stefanovića, važniji od institucija ove države.
    Da sam ja na vašem mestu- mene bi bilo sramota i ne bih se oglasio ovakvim saopštenjem!
  • Zabrinut građanin

    13.03.2022 09:44
    Ako vam je toliko stalo do reputacije Suduja u društvu da li ste nešto uradili da proverite informacije da je sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić finansirao sa poslovnim partnerom izgradnju 13 apartmana u samom centru Kopaonika nazvanih "Vila pahulja", da pored te investicije Savić i njegova supruga koja je takođe sudija, da su već vlasnici tri stana u centru Beograda i vikendice kod Avale?
    KRIK je naveo da je „Predsedavao veću koje je nezakonito oslobodilo Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, kako je to utvrdio Vrhovni kasacioni sud. Bio je i u veću koje je potvrdilo oslobadjajuću presudu Zvonku Veselinoviću“
    Sram vas sve bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.