Plećaš: Nuklearke u Evropi potpuno sigurne, građani da ne strepe

Nuklearne elektrane u Evropi potpuno su sigurne i građani ne bi trebalo da strepe, izjavio je naučni savetnik i predsednik Nadzornog odbora u preduzeću "Nuklearni objekti Srbije" Ilija Plećaš.
Plećaš: Nuklearke u Evropi potpuno sigurne, građani da ne strepe
Foto: Pixabay
Plećaš je za RTS istakao da je nuklearna energija jedina budućnost, jer će za 250 godina nestati drugih energenata.
"Kada se desio Černobilj 1986. godine, to je bila nuklearka prve generacije koja čak nije imala ni krov. Zato se i desilo da je sva kontaminacija otišla i preplavila celu Evropu. To je bilo jako opasno i velika je šteta naneta", rekao je Plećaš za RTS.
Prema njegovim rečima, druga i treća generacija nuklearki imaju veliki betonski zid koji praktično stoji iznad reaktora.
 
Naveo je da je nakon katastrofe u Černobilju u Jugoslaviji donet moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana i da je on još na snazi.
 
"Mi smo bili za nuklearnu energiju i planirali smo da se tih godina izgrade nove četiri nuklearke u Jugoslaviji, od kojih bi dve bile u Srbiji. To je velika šteta što nije urađeno. Međutim, taj moratorijum je ostao i dan-danas", navodi Plećaš.
 
On ukazuje da je potvrđeno da dron koji je pao u Zagrebu nije mogao da nanese nikakvu štetu nuklearnoj elektrani "Krško".
  • x

    14.03.2022 20:25
    x
    https://www.slobodnaevropa.org/a/hrvatska-bih-trgovska-gora/30430851.html
  • Zemlja čudesa

    14.03.2022 15:02
    Nego, šta Maja misli o tome, zna li se šta? Ili je prezaposlena sa EPK u Novom Sadu, ne stiže od kulturnoće da reši problem bezbednosti nuklearki u svetu?
  • Casual citizen

    14.03.2022 12:51
    Nuklearna postrojenja su u ratu sravnjivana sa zemljom, ako neko proceni da je to potrebno, imate istorijske primere u Iraku, Iranu, Siriji, itd. Dakle u slučaju rata, imati nuklearku nije baš dobra ideja. Razne vojske sveta imaju ratnu tehniku specifično namenjenu za uništavanje bunkera - to što neka nuklearka ima, ne bih rekao da će im biti problem. Elektrana u Černobilju je imala krov, koji je delimično raznet eksplozijom, elektrana u Fukušimi je napravila haos usled prirodne katastrofe. I za kraj, slobodno mi nađite nekoga ko bi radije da mu pod nosom bude raznet nuklearni reaktor, nego vetrenjača, solarni panel ili nekakva geotermalna turbina. Ništa od ovoga ne koristimo u dovoljnoj meri, da bismo preuzimali veće rizike i ulazili u veće i opasnije investicije sa trenutnim stepenom tehnološkog razvoja, da ne pominjem etički nivo čovečanstva, a posebno srpskog društva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.