Šta kažu apstinenti: Četvrtinu baš briga ko je na vlasti, 14 odsto se plaši da glasa "za svoje"

Predstavljajući istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) o apstinenciji birača, sociolog Srećko Mihailović je rekao da četvrtinu nije briga ko je na vlasti.
On je rekao da svaki drugi birač kaže "ne izlazimo jer naš glas ništa ne može da promeni, nije važan".
NKD je danas saopštila da je Mihajlović u "Napokon korisnoj debati" u okviru Programa izborne reforme NKD-a rekao da "četvrtinu građana baš briga ko je na vlasti, a da 14 odsto građana navodi da se plaši, jer ne može da glasa za svoje, uticaće na njihov posao, platu".
"Ima više onih koji se plaše, ali ne priznaju. Trinaest odsto građana ne zna zbog čega ne izlazi na izbore", kazao je Mihailović.
 
Direktor CeSID-a Bojan Klačar je rekao da mlade, naročito od 18 do 24 godine, "jednostavno ne zanima politika".
 
Ocenio je da su "ispunjena dva uslova za izlaznost na narednim izborima: važnost i takmičarska trka koja postoji", zbog čega je naveo da očekuje da će "izlaznost biti preko četiri miliona birača".
 
"Političari veruju da je komunikacija sa mladima kao monolog, i da funkcioniše kao preko televizije kada se obraćaju, a kod mladih to ne prolazi. Ipak, generalno, participacija u Srbiji ispod je proseka Jugoistočne Evrope, ali je na nivou Zapadnog Balkana", naveo je Klačar.
 
Politikolog Boban Stojanović je rekao "da razume partije koje se ne obraćaju mladima, jer su mladi najzahtevniji birači", a da "uzroke apstinencije vidi i u desetogodišnjem anti-partizmu i anti-političkoj klimi koju gradi vlast".
 
"Razoren je partijski sistem, postoji jedna hegemonska stranka i postoji podsticaj za razbijanje opozicionih stranaka. Vlast promoviše anti-partizam. Uprkos tome što su čuvari demokratije političke partije, dominantan narativ je 'Partije su zlo, svi su isti', što utiče na apstinente i njihovu brojnost", zaključio je Stojanović.
  • Mladi se neće buniti

    17.03.2022 11:02
    Dokle god ima
    Gudre, vune, pića i ića dostupne njihovim džepovima. Kad se i to pogasi,možda ono malo spaljenog mozga od silnih žurki i izlazaka, krene da razmišlja kako treba... Al teško.
  • Dragan

    17.03.2022 09:21
    Sh
    Ovde ne postoje izbori.Iste gledamo već 30godina.Kad će SPS biti socijalistička partija,kad će SNS niti desničarska, konzervativna partija itd. I imamo porodična udruženja koje se zovu partije.U svetu se zna ko je desno,ko levo,ko ekstrem.U svetu me zamislivo da predsednik partije bude više od 4g,postoji dueli nekoliko ljudi za predsednika partije,nikad se predsednik partije ne kandiduje za bilo šta.
  • Liman 3

    17.03.2022 08:48
    Nisam apstinent i neću nikad biti, iz samo tri razloga:
    1. to je moje zakonsko pravo, i Bog me ubio te ga neću iskoristiti,
    2. za to zakonsko pravo se ginulo i neko se borio; žene su u CH tek negde 1972. dobile pravo glasa - neću to "bagatelisati";
    3. Ne mogu da pobegnem iz ove zemlje, ali mogu sebe u oči da pogledam. Koliko god moj glas delovao malo, mizerno, beznačajno, "biće ukraden" ili ovo-ono, oni ga se boje.
    Jer svestan čovek će svoj glas i svoje uverenje i braniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija