Isplata akontacije za restituciju 31. marta

Akontacije obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata biće isplaćene 31. marta.
Isplata akontacije za restituciju 31. marta
Foto: 021.rs
Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je sve koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju da to učine u najkraćem roku.
Isplata se sprovodi, kako je navedeno, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, koje je donela Agencija za restituciju.
 
Podseća se da je iznos akontacije 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.
Precizirano je i da se, u slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.
 
Iz ministarstva finansija su naglasili da je, bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.
 
Do sada je 3.034 osoba koje treba da dobiju akontaciju dostavilo potrebnu dokumentaciju, što je 65,5 odsto.
 
Od dokumentacije je potrebno dostaviti fotokopiju lične identifikacione isprave i fotokopiju platne kartice ili drugog zvaničnog dokumenta kojim se potvrđuje podatak o broju dinarskog računa na koji će biti izvršena isplata akontacije.
 
Naslednici preminulih primalaca obeštećenja potrebno je da dostave i fotokopiju pravosnažnog rešenja o nasleđivanju.
  • Marija

    20.03.2022 16:57
    Restitucija
    Moji preci su radili na zemlji, cela porodica, odrasli i deca. Retki su bili predasi. Ali, stali su vremenom na noge, postali gazde. A onda su poniženi oduzimanjem iste te zemlje koju su svojim znojem stekli. Sada bivamo poniženi mi naslednici. Opet ne dobijamo natrag svoju zemlju. Ja to ne mogu da nazovem obeštećenjem.
  • Pićuka

    20.03.2022 15:44
    Dimitrije Tucović je 1914. godine napisao članak za ,,Radničke novine "-Mali mučenici iz leskovačkih fabrika" , koji je objavljen u maju iste godine a u kome se objašnjava kako su deca, uzrasta ispod 10 godina bila mučena u fabrikama.
    "Deca iz tekstilnih fabrika u Leskovcu. Od četrdeset sedmoro, šestoro ih je stupilo u fabriku od sedam godina, četrnaestoro od osam, dvanaestoro od devet, osmoro od deset, sedmoro od jedanaest. Rade u fabrici po 12 sati. Njihova starost je: četvoro od osam, petoro od devet, sedmoro od deset, desetoro od jedanest, šesnaestoro od dvanaest, petoro od trinaest, jedno od četrnaest godina" , piše Dimitrije Tucović
    "Ovu decu fabrikanti Ilić, Teokarević i Popović upropašćuju u svojim preduzećima, tamo ih tuku, pa kad polumrtva od rada i tortura popadaju, dolaze im noću roditelji te ih nose kući."
    Jel i njima vraćaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija