Agrarni analitičar Galetin: Građani da se pripreme na cenovni udar

Problem cene hrane i energenata postoji na nivou cele svetske privrede i globalna dešavanja utiču i na samodovoljna lokalna tržišta kao što je srpsko, izjavio je agrarni analitičar Žarko Galetin.
Agrarni analitičar Galetin: Građani da se pripreme na cenovni udar
Foto: Pixabay
Galetin je dodao da građani moraju da se pripreme na cenovni udar nakon što uredba o zamrzavanju pojedinih cena bude ukinuta.
"Država administriranjem ne može na duži rok da spreči rast cena", rekao je Galetin i podsetio da je brašno u trenutku zamrzavanja koštalo 47 dinara, a danas i 80 dinara.
Tržište je, kako je dodao, nepredvidivi fluid koji će naći način kako će cene da odu gore. Agrarni analitičar kaže da je država imala dobru nameru uvođenjem te mere.
 
"Sve države to rade čak i one koje su samodovoljne u prehrambenom smislu kao Srbija, a mora da misli najširi potrošački sektor na novčanik", naveo je Galetin i dodao da se uredba o zamrzavanju cena ne može u nedogled održavati.
 
"Naši potrošači moraju da se pripreme na cenovni udar", rekao je Galetin i dodao da će se udar desiti kada uredba bude van snage.
 
Galetin je podsetio da čitava tržišna matrica već dve godine ne funkcioniše po predvidivim modelima.
 
"Sada je zbog dešavanja na ukrajinsko-ruskom frontu predvidivost nezivesna, sa preciznošću se ne može prognozirati, kao što nije moglo ni tokom pandemije", rekao je analitičar.
 
Cene energenata bile su dodatni okidač. Prema njegovim rečima, na tom tržištu imputa u poljoprivredi - gore su bitno otišle cene dva najznačajnija - mineralnih đubriva i dizel goriva.
 
To će, dodao je, uticati na kalkulaciju cena poljoprivrednih proizvoda, a što se tiče hrane, bilansi tih esencijalnih bazičnih proizvoda, uljarica i žitarica koje kreiraju tržište su stabilni na domaćem tržištu.
 
"Srbija ima apsolutno stabilnu situaciju svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda pšenice, kukuruza, soje i suncokreta i sa te strane prilično je relaksirana ali se čitav problem sa globalnog nivoa prevaljuje na nas i ne možete normalno da gledate bez obzira na stabilne bilanse, da vam ode ulje, šećer, da prerađivački sektor ide u nebesa", naveo je Galetin.
  • misko

    21.03.2022 11:45
    eto sta su nam URADILI
    Ko sada ne izadje na izbore ili glasa za ove sto su nas uveli u ovu bedu i beznadje nije ni zasluzio da zivi bolje. Potsetimo= prvo sto su uradili kada su 2012 g. dosli na vlast podigli su PDV sa 18 na 20%, OTELI od penzionera 20-25% od primanja, podigli sve druge poreze, takse, akcize, uveli nove akcize na el. brojila, ZADUZILI zemlju za dodatnih 16.000.000.000 e. /koliko je to mnogo novaca govori podatak da SVO proljorivredno zemljiste u Srbiji ne vredi toliko?/ a i dalje smo ostali NAJSIROMASNIJA zemlja u okruzenju, standard nam duplo manji od hrvatskog.
  • Voja

    21.03.2022 10:01
    @ hm
    Dase vodila,odgovorno ova napacena drzava nebi o ovom ni pisali! Ovaj rat i ekonomska kriza nebi nas ni doticala! Obzirom fasmo mala drzava a toliko bogata mi treba da budemo obecana zemlja blagostanja! A ne trules kpji smo postali neodgovornim ljudima i lopovskim sistemom! Hvala!
  • Od

    21.03.2022 09:54
    @hm
    Gorih od ovih nema! 10 lazu,kradu...vode drzavu ljudi,sumnjive proslosti?! I ti pises ako bude jos gore! Dali si normalan?!!! Ova Srbija je prebogata sa Vojvodinom,Sumadijom,Macvom...mi bi trebali da budemo,medju prvim izvoznicima hrane a ne da uvozimo,djubre od kojeg se bogate,decenijama razni,navpdni poloticari decenijama!!! Mi o hrani nebi trebali ni da razgovaramo a kamoli da brinemo! Niko vise,nema vtemena ni zivaca da ceka,nesto bolje...sami stvaramo to bolje! U Srbiji koja je skoro izumrela zbog,dobrog sistema i zivota,najmanja plata bi ttebala biti 2000e a penzija 800e! 6,7 miliona,gradjana pa to je evropski grad a ne drzava!!! Alooo,ovde ljudi rade za 350,400 e plate...ma o cemu,dalje da pisem i kome?!!! 3 aprila birajte,bedu,lopovluk,otimacinu ili ZIVOT!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.