Na mamografu Doma zdravlja u Kragujevcu dve godine nije obavljen nijedan pregled

U Domu zdravlja u Kragujevcu tokom poslednje dve godine nije urađen nijedan mamografski pregled na jedinom aparatu u toj zdravstvenoj ustanovu.
Na mamografu Doma zdravlja u Kragujevcu dve godine nije obavljen nijedan pregled
Foto: Pixabay
Pacijentkinje su upućivane na pregled u Univerzitetski klinički centar.
 
Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla da je razlog za to što je mamograf u Radiološkoj službi zgrade "ATD-a" koja je tokom epidemije u crvenoj zoni.
"Zastoj je nastao i zbog toga što su radiolozi angažovani u kovid ambulanti, pa niko nije mogao ni da čita snimke", navodi ona.
Petrović je istakla da bi do kraja ovog meseca trebalo da počnu i mamografski pregledi u Domu zdravlja jer je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti, manji je i broj ekipa lekara koji rade u toj ambulanti, te "očekujemo da ćemo se vratiti u režim rada pre epidemije". 
 
Ona je dodala da je zbog velikog broja inficiranih pacijenata kao i angažovanosti lekara u kovid ambulanti trpela preventiva, a najviše skrining rizičnih grupa pacijentkinja na karcinom dojke koji je potpuno zastao.
 
U manjem obimu je tokom epidemije obavljan skrining na rak debelog creva i na rak grlića materice. Kako je ranije pisala Nova.rs, Kragujevac kao četvrti grad u Srbiji, sa oko 176.000 stanovnika, ima tri mamografa, od kojih je u funkciji samo jedan, u Univerzitetskom kliničkom centru.
 
Mamograf u Zavodu za zadravstvenu zaštitu radnika Zastava je u kvaru poslednje dve godine. Iz te ustanove su rekli portalu da do kraja godine očekuju potpuno novi mamografski aparat, koji će obezbediti Grad Kragujevac.
 
U Kragujevcu ni jedna privatna specijalistička ordinacija nema mamograf, a nikada u Kragujevcu nisu organizovani ni preventivni mamografski pregledi mobilnim mamografom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.