Pomerene kazaljke - počelo letnje računanje vremena

Protekle noći je počelo letnje računanje vremena.
Pomerene kazaljke - počelo letnje računanje vremena
Foto: Pixabay
Kazaljke na satu u dva časa posle ponoći pomerene su jedan sat unapred.
Letnje računanje vremena počinje u Srbiji poslednje nedelje u martu u dva sata ujutru, a završava se poslednje nedelje u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.
Kazaljke su prvi put pomerene tokom Prvog svetskog rata, u cilju uštede energetskih resursa, kako bi mogli da se koriste za potrebe ratovanja.
 
U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.
 
Pre pet godina grupa poslanika Evropskog parlamenta predložila je da se promena vremena ukine jer umesto da donese uštede i pomogne ljudima u funkcionisanju, ima štetne efekte.
 
Donošenje konačne odluke je, međutim, odloženo.
  • Dejan

    27.03.2022 08:03
    Jel ima JEDAN normalan politicar da kaze dosta vise sa ovim pomeranjem?!?
    To bi vec bilo podnosljivo a verujem da bi vecini odgovaralo da smo jos sat napred i da zimi ne pada mraj u CETIRI nego recimo u SEST popodne.
    Znaci da dodje predsednik,premijer i kaze ostajemo na letnjem vremenu a jos kad bi dodao pomeramo se za jos jedan sat unapred kao Grcka,Bugarska,Rumunija odmah bi imao moj glas!!!
  • Salamander

    27.03.2022 07:28
    kapitalistička "tekovina"
    Jedan užasan stress, narušavanje bioritma, disbalans fizioloških aktivnosti, dovodi do dezorjentacije, povećanja broja grešaka, pogrešnih procena, psihosomatskih oboljevanja...
    Političarima je svejedno... jedino njima.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija