RERI traži vanredan inspekcijski nadzor Ziđina zbog arsena

RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom Ziđin Bor koper.

Kako se navodi, zahtev je podnet zbog "sumnje da su visoke koncentracije arsena u vazduhu tokom 2021. u Boru posledica prerade rude u topionici bakra u okviru njihovog privredno-industrijskog kompleksa".

Kako je objavio RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu), "visoke koncentracije arsena zabeležene su i tokom 2022. godine, te je tako krajem januara koncentracija arsena u vazduhu bila 180 puta viša od dozvoljene".
 
"RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora zahtevaju hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora, koji će rezultirati nalaganjem kompaniji Zijin da sprovede tehničke, tehnološke i organizacione mere za sanaciju izvora i uzroka emisije arsena iz svojih postrojenja", navodi RERI.
Kako je naglašeno, "prosečna godišnja vrednost arsena u Boru višestruko premašuje dozvoljene vrednosti na svakoj mernoj stanici u gradu".
 
Šefica katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Boru Snežana Šerbula navela je da je arsen uvek bio problem u Boru.
 
"Arsenopirit je prateći mineral rude bakra i što je veće topljenje rude bakra sa velikom koncentracijom arsena, to su veće i koncentracije arsena u vazduhu", objasnila je Šerbula.
 
U zvaničnoj studiji Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji, koju su izradili Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", izneti su podaci o oboljevanju Borana, te se navodi da "za sve maligne tumore osim tumora kože postoji značajno veći rizik u obolevanju i umiranju i kod muškaraca i kod žena u Boru".
 
"Ovaj obrazac se opaža za rak bronhija i pluća, rak jetre, pankreasa, bubrega, bešike, rak kolona i rektuma, štitne žlezde, limfopoetskog tkiva, Hodžkinovog i ne-Hodžkinovog limfoma…", navedeno je u izveštaju, podsetio je RERI.
  • sale

    28.03.2022 09:09
    ajoj
    zgubidana , čudo je to kad te neko plaća da rovariš protiv svoje države , a ti ubeđuješ da si jako zabrinut !
  • Паор

    28.03.2022 00:05
    Искрено
    Када су ови "еколози" били власт није било уопште (било каквих) пречистача у Бору.
    Толико о њиховом поштењу и моралу.
  • Milenković Dušan

    27.03.2022 21:14
    Samo im ćutite i trpite

    "Rob je onaj koji čeka da neko drugi dodje i oslobodi ga." -Ezra Paund,kanadski književnik 1885 – 1972 god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.