Počinje sezona letnjih guma - zbog poskupljenja sve više vozača kupuje polovne

Od 1. aprila prestaje sezonska obaveza korišćenja zimskih pneumatika, pa su oni kojima su letnje gume dotrajale u dilemi šta da rade - da kupe nove po višim cenama, ili da se odluče za polovne.
Počinje sezona letnjih guma - zbog poskupljenja sve više vozača kupuje polovne
Foto: Pixabay
U aprilu će najveći broj vozača na svoje automobile montirati letnje gume, s obzirom da se tada završava obaveza korišćenja zimskih pneumatika. Kako je jedan od razloga za zamenu ranijih godina, pored bezbednosti, bio i onaj ekonomske prirode - zimske gume se tokom letnjih meseci brže troše, pa je računica bila takva da je isplativije menjati ih sezonski, postavlja se pitanje da li je u aktuelnim okolnostima ovo pravilo ostalo nepromenjeno?
Naime, pandemija korona virusa i rusko-ukrajinski rat uticali su na cene dobara i usluga i u ovom sektoru. Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Branko Stevanović iz jedne vulkanizerske radnje iz Beograda, cene guma su drastično porasle u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, čak za 20 i više odsto.
Takođe, cene svih vulkanizerskih usluga sada su veće za 100 dinara. Prema njegovim rečima, to je ogromno poskupljenje za naše uslove, pa se to primećuje i u praksi - sve je manji broj vozača koji kupuju nove, a sve više njih se odlučuje za polovne gume, pošto je ova oprema za automobil u ovom trenutku u njihovom kućnom budžetu pod stavkom - luksuz.
 
"Primera radi, uobičajena dimenzija kod nas koju koristi dosta vozila – 205x55x16 koštala je 2020. godine sa ugradnjom, balansiranjem i novim ventilom oko 5.000-5.200 dinara, i bila je prilagođena budžetu prosečnog vozača, dok je sada od 6.500, pa i do 7.000 dinara", kaže  sagovornik Biznis.rs.
 
Kako navodi, glavni uzročnik poskupljenja jeste pandemija korona virusa, koja je dovela ne samo do poskupljenja transporta, već i svih sirovina u bilo kojoj proizvodnji.
 
Sve je poskupelo
 
Takođe, sada ogroman uticaj ima i rusko-ukrajinski sukob koji sa sobom nosi i energetsku krizu, a uz to nedostaje i repromaterijala pa, prema njegovim rečima, postoji zastoj u proizvodnji u domaćim fabrikama.
 
Ruku pod ruku sa svim navedenim problemima ide i činjenica da je jako teško od dobavljača kupiti novu gumu iz 2022. godine. Ipak, za razliku od trenutnog bilansa, tokom januara i februara se, priznaje Stevanović, uprkos poskupljenjima dobro radilo sa zimskim gumama.
 
Kada je reč o aktuelnoj situaciji, sagovornik Biznis.rs kaže da su morali da podignu cenu svih usluga za 100 dinara budući da je poskupeo i sav repromateirjal koji se koristi prilikom montiranja guma.
 
"Nama je repromaterijal (tegovi, sirove gume, paste za montiranje guma) skočio u proseku 70 do 80 odsto. Ako sam prošle godine jedan lepljivi teg plaćao 14 dinara, sad ga plaćam 22 dinara. To vam sve govori o našim troškovima", kaže on.
 
Da li su polovne gume bezbedne?
 
S obzirom da se sve više vozača odlučuje za polovne gume, Biznis.rs je pitao sagovornika koliko su one zapravo bezbedne. On kaže da je uvek pristalica novih guma i da se nikad ne može pouzdano znati u kakvim uslovima i na koji način je vozio bivši vlasnik, ali ipak, dodaje, ne bi trebalo da bude značajnijih problema ni kod polovnih.
 
Takođe, sve veći broj ljudi se odlučuje da popravlja pneumatike stare i do 10 godina što je, kaže Stevanović, prilično neisplativo.
 
Napominje da veliki problem sa dobavljačima traje pune dve godine, od izbijanja pandemije korona virusa - ranije su postojali precizni termini kada stiže roba dok je danas nikako ne dobijaju na vreme jer i sami dobavljači nemaju dovoljno radne snage.

Teme

gume
  • A'be

    30.03.2022 20:51
    Godinama vozim samo sa zimskim gumama, na 4-5god.menjam i stavljam nove, u čemu je problem?
  • Dejan

    30.03.2022 19:36
    ....
    Citam svi kukate na zamenu guma, to kosta,pa dva puta godisnje, oni hoce da nam naplate, zimske gume ne treba koristiti, citajte kako srbi otkrivaju rupe na saksijama i traze imaginarnog krivca ! Kupite 4 felne za letnje gume i 4 felne vec imate za zimske gume, prvi put platite montazu i balans, sami kod kuce umete za zemenite iste,em besplatno,em vezbate u slucaju busenja gume ! Ima resenja,ali samo kad se hoce i ne treba pametovati !
  • U laži su kratke

    30.03.2022 19:30
    noge
    @Limanac
    Ha,ha,ha, za sto evra može jedva neka premijum guma od 16" da se kupi, što je ulazna veličina za najjeftinije modele c segmenta. I još ste kupili pretprošle godine, znači da maltene ni ne vozite, jer dobre gume traju jedva 40.000 km, a ozbiljan vozač to okrene za godinu dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija