Omogućeno onlajn plaćanje poreza pri kupovini polovnjaka, procedura ima četiri koraka

Poreska uprava saopštila je da od danas građani mogu preko portala "Plati" sami da obračunaju i elektronski plate porez na prenos apsolutnih prava pri kupovini polovnih motornih vozila i motocikala.
Omogućeno onlajn plaćanje poreza pri kupovini polovnjaka, procedura ima četiri koraka
Foto: Pixabay
Na internet stranici Uprave navodi se da je ukoliko se vozilo kupuje od drugog fizičkog lica procedura svedena na četiri jednostavna koraka.
Posle unosa ličnih i podataka iz saobraćajne dozvole kupac dobija iznos poreza. Uplatu može odmah izvršiti na portalu putem kartice, ili posle generisanja uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda. 
Takođe, uplatnicu je moguće odštampati pa obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.
 
U Poreskoj upravi navode da je nova usluga omogućena izmenama Zakona o porezima na imovinu kojima je ukinut dolazak kupca u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza. Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.
 
Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal "Plati", popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.
 
Poreska uprava će i dalje porez na prenos apsolutnih prava nad polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem. 
 
Oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, rent a car vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.
  • ds

    31.03.2022 21:23
    Plaćanje karticom
    Moje iskustvo od pre mesec dana prilikom uplate takse za novu saobraćajnu na portalu e-plati je prilično loše i ne preporučujem uplatu karticom direktno nikom. Prilikom uplate karticom nisam dobio nikakvu potvrdu na mail. U SUPu nedelju dana u sistemu nisu imali uvid da li je ta uplata prošla. Tražili su uplatnicu ili poziv na broj uplate kao dokaz, ali pošto sam uplatio direktno karticom nisam imao ništa od toga. Jedino što sam imao je izvod sa računa da mi je novac skunut, ali to SUPu nije dovoljno. Tako da nismo mi još na nivou e-plaćanja, kad nam na šalterima traže papirnu uplatnicu kao dokaz.
  • MilanNS

    31.03.2022 13:03
    Hmmm
    @Vlada - pa kako to sad kad mi imamo najbolje programere? ;)
  • Neba

    31.03.2022 12:07
    Haha
    Pa sacekaj dan dva sta se zalis odmah

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.