Elek: Opasno je da ministar policije upozorava na moguće sukobe na izborima

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je da je opasno da izjave o mogućim sukobima na dan izbora dolaze od ministra policije Aleksandra Vulina.
Elek: Opasno je da ministar policije upozorava na moguće sukobe na izborima
Foto: 021.rs

On objašnjava da je posebno opasno jer je policija ta koja mora da osigura da građani izraze slobodnu volju na biralištima.

"Posebno je opasno da to dolazi u trenutku kada policija nema direktora i kada postoje već podaci, može se reći i dokazi da je policija ranije zloupotrebljena u nekim izbornim procesima", rekao je Elek za TV N1. 

On je podsetio na slučaj s kraja prošle godine u Negotinu kada su opozicioni aktivisti zadržani nekoliko sati na ispitivanju, ali i na slučaj od pre nekoliko godina na lokalnim izborima u Lučanima kada je tadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović bila prisutna u nedelju na dan izbora u policijskoj stanici bez ikakvog obrazloženja.
 
"To o su problemi na koje ministrova izjava može da ukazuje", rekao je Elek. 
 
Ministar Vulin je juče na vanrednoj konferenciji u Palati Srbija poručio da MUP i BIA imaju informacije da se na dan izbora organizovane grupe spremaju da spreče glasanje. 
 
"Ta izjava svakako brine. Upozoravanje na potencijalne sukobe na dan izbora ne dolazi jedino od ministra, i neki drugi poznavaoci prilika koji prate izbore očekuju da u situaciji kada postoji duboka polarizovanost u društvu, gde su izbori bitni za život i smrt, da dođe do ograničenih incidenata. Ministar je prvi koji je ukazao na to da postoje operativna saznanja da su u pitanju organizovane kriminalne grupe", rekao je Elek. 
 
Povodom izjave ministra Vulina da već sada postoje spiskovi kriminalaca koji treba da uđu u Srbiju i pomognu u sprečavanju održavanja izbora, Elek kaže da je neodgovorno izlaziti u javnost s tim informacijama ako su uopšte tačne.
 
"Ako postoje ta operativna saznanja, jasno je da je policija Srbije spremna i sposobna da izađe na kraj sa pretnjama", rekao je Elek i upozorio da "nije način da se nekoliko dana pred izbore izlazi sa ovakviom podacima u javnost". 
  • sasa

    01.04.2022 10:03
    najeb*smo
    Velika opasnost po nas a boga mi i po okruženje je dostupnost podataka ovom čoveku . Od njega treba sakrivati sve moguće podatke ,jer ono što je njemu normalno većini je totalni idiotizam ludost i nekultura . Gde postoji da stranka sa 28 članova bude u vladjućoj koaliciji a njihov šef ministar odbrane po ministar policije
  • Ralle

    01.04.2022 07:42
    Samo plasi,strahom drzi ljude na uzdi,ovce su to.. atentat,sukobi, komsije nas mrze,videce oni..konsekvence ce biti velike,namrgodjene face,zaledjene ...to nam je buducnost
  • Goran

    31.03.2022 20:48
    PS
    A ko treba da upozorava?
    Možda spremačica ili neki portir. Sedi 1.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija