Najmlađi poginuli rudar imao 31 godinu, ispituje se uzrok nesreće

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugi nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.
 
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.
 
"U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je Mihajlović.
 
 
Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika "Soko" dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.
 
"Prema još uvek nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.
 
Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.
 
"Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo", kazao je Milinković.
 
Direktor "Aleksinačkih rudnika" Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku "Soko" i deo su tog kolektiva.
 
"Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti", rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.
 
U bolnicu u Aleksincu je primljeno 20 rudara, a direktor te zdravstvene ustanove Goran Vidić kaže da su svi u stabilnom stanju, dok je da troje teže povređeno i nema životno ugroženih.
 
"Svi su zadržani na lečenju, i oni sa lakšim povredama su zadržani na opservaciji zbog eventualne dalje dijagnostike i praćenja stanja da ne bi došlo do pogoršanja. Neki od povređenih udahnuli su i veću količinu gasa. Jedan povređeni je transportovan u Niš radi dalje dijagnostike, a 19 povređenih rudara je ostalo kod nas", rekao je Vidić.
 
U Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu spremni su da prime sve povređene i lekari svih specijalnosti već se nalaze u Urgentnom centru.
 
Ispred bolnice u Aleksincu od ranog jutra se okupljaju članovi porodica, kolege i prijatelji povređenih rudara. Članovi porodica povređenih rudara kažu da su oni bili u trećoj smeni, da su ih posetili u aleksinačkoj bolnici, kao i da nisu teško povređeni.
Do eksplozije je došlo oko 5 sati ujutru.
 
Prema do sada nezvaničnim informacijama, iz rudnika je izvučeno 65 osoba, dok je više od 50 povređeno.
  • bora

    01.04.2022 19:25
    @realista
    Ima te vi i u Srbiji rudnike gde nema metana, ja kazem da u
    ovim rudnicima ima.Kakav je to sistem i sta vredi na toj dubini
    ako naidje u trenutku.Sumnjam u vase tvrdnje da ima, sigurno
    bi bio postavljen.
  • Onako

    01.04.2022 16:43
    Realista 01.04.2022 • 14:17
    Upravo tako!
    Kada i gde je u nekoj zapadnoj zemlji doslo do ovakve "nesrece"?
    Posto toga tamo nema ispadne da su samo nasi strucnjaci i menadzeri nesposobni da predvide ovako sta. Da li je to zbog sega mega univerziteta ili kupljenih diploma ?
  • Jackie O.

    01.04.2022 16:41
    OSTAVKA!
    Momentalna ostavka ministarko Mihajlović! Da imate obraza, zavukli bi se u mišiju rupu. Ali, nemate obraz, kao ni ostali ministri ove vlade. U ostavci, što je još gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.