Druga proba državne mature: Dobri rezultati u dnevnik, loši se ne evidentiraju

Svi učenici četvrtih razreda srednjih škola, od 5. do 8. aprila, učestvovaće u drugoj probi državne mature, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Druga proba državne mature: Dobri rezultati u dnevnik, loši se ne evidentiraju
Foto: Pixabay

Testiranje će biti organizovano u više od 500 gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, a testove će polagati i učenici koji se trenutno nalaze u Istraživačkoj stanici Petnica.

Testovi će imati do 40 zadataka, a đaci će imati tri sata da ih urade.

Cilj proba je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita.
 
Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine.
U probi će učestvovati oko 52.000 učenika, među kojima je i oko 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.
 
Učenici će polagati najviše tri ispita.
 
Obavezni su srpski (maternji jezik) i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.
 
Svi gimnazijalci polagaće i treći predmet koji su izabrali sa liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u probe, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.
 
Resorno ministarstvo uputilo je preporuku školama da nastavnici mogu da upišu ocenu u dnevnik učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu, dok se loši rezultati neće evidentirati.
  • Marija

    03.04.2022 13:34
    Hm
    Ja sam shvatila da će srpski i matematika biti isti za gimnazije i stručne škole, što je nepravedno. Pogledala sam test od prošle godine iz matematike i možda se par zadataka moglo rešiti bez nekog posebnog znanja, ostali, potrebno je dosta dobro matematičko znanje. Ne čude me loši rezultati, ni ove godine neće biti ništa bolje....
  • Неко

    03.04.2022 12:24
    Нема смисла
    Та пробна матура нема никаквог смисла, јер ће гимназије и стручне школе опет имати различите тестове. Ако сам добро разумео, главна замисао Министарства је да "свима буде једнако и да та матура буде, такође и пријемни за факултет", што је бесмислено јер се факултети неће одрећи својих пријемних испита, као ни прихода од истих. Небулоза...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.