Forum beogradskih gimnazija: Ministarstvo nije svesno koliko su nastavnici nezadovoljni

Članovi Foruma beogradskih gimnazija saopštili su da su "zaprepašćeni činjenicom da u Ministarstvu prosvete vlada potpuno odsustvo svesti o stepenu nezadovoljstva među nastavnicima".
Forum beogradskih gimnazija: Ministarstvo nije svesno koliko su nastavnici nezadovoljni
Foto: Pixabay

U saopštenju, Forum beogradskih gimnazija navodi da "apsolutno ne odgovara istini tvrdnja nadležnih u Ministarstvu prosvete da su zaposleni u beogradskim gimnazijama ljuti što će čas u subotu trajati 45 minuta".

"Karambol koji je nastao oko tako jednostavne stvari, kakva je organizacija rada subotom, predstavlja samo kap koja je prelila čašu i ukazala da nastavnici očigledno nemaju nikakva prava, pa ni pravo da planiraju slobodno vreme jer se nikad ne zna da li će od nadređenih stići neko naređenje danas za sutra i to u vidu formalne ili neformalne prepiske", saopštio je Forum.
Dodali su da dele stav ministarstva da učenik u svakom trenutku mora biti u fokusu, ali istovremeno se pitaju da li to važi samo za beogradske učenike, dok su oni u unutrašnjosti prepušteni stihiji, uzimajući u obzir da su njihove škole skratile časove, a veći broj njih je propušteno gradivo "nadoknadio" onlajn nastavom.
 
Forum beogradskih gimnazija smatra i da je tvrdnja da nastavnici beogradskih gimnazija bojkotuju reformske procese potpuno besmislena imajući u vidu angažovanje velikog broja članova te organizacije u reformama.
 
"Da su nadležni u Ministarstvu bili spremniji da pažljivo pročitaju Forumovu odluku u pogledu probe Državne mature mogli su uočiti da Forum nema nameru da se trajno povuče iz projekta, već samo do trenutka dok nas iz Ministarstva ne uvaže kao ravnopravne sagovornike na ovu temu", navedeno je u saopštenju.
 
Ministarstvo prosvete saopštilo je prethodno da su škole dopisom ranije obaveštene da je subota, 9. april, nastavna, po rasporedu časova od ponedeljka, za "sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji Vojvodine, kao i za određeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana".
 
Iz ministarstva su ocenili da "ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove, kako su naveli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija".
 
Ministarstvo je saopštilo da je Forum beogradskih gimnazija izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i da je na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na probi državne mature.
  • Hazjajka

    11.04.2022 11:23
    Staž
    A zašto da ne? Kada šezdesetoro ljudi u jednoj školi trpi polupismenog direktora (pa to pomnoženo sa ostalim školama u Srbiji), šta fali još jedan ministar, eks julovac i eks direktor "Partizana" (ili pomoćnik), bez dana staža, kome je poverena prosveta, a koji je, po sopstvenim rečima, nije želeo? Što on da ne odlučuje o onome o čemu, tradicionalno, pojma nema? Svi ćute i trpe, i jedino na internetu vode bitke. Umesto da se škole i fakulteti zaključaju do ispunjenja zahteva. Ali to zahteva drugi mentalni sklop i malo manje psihički uništene ljude.
  • Обсервер

    09.04.2022 11:38
    Просвета
    Одавно је већ познато, да нам је просвета пала на ниске гране, као и други стубови Друштва. Мислим да за то нису криви запослени, него невидљива рука, која смишљено из даљине ради на подривању целог друштва. Можда је актуелни рат резултанта таквог подривања, а зна се у чијем интересу. Интересантно је у вези просветара, да се њихов глас не чује од јула до септембра, када остале службе раде редовно.
  • Svedok

    09.04.2022 10:48
    Prepoznajemo li se?
    Na ulazu u Stelenboški Univerzitet u Južnoj Africi stoji sledeći natpis: Za uništenje bilo koje nacije ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjenje kvaliteta obrazovanja i dozvola prepisivanja i varanja na ispitima.Pacijenti umiru od ruku takvih lekara, zgrade se ruše od ruku takvih inžinjera. Novac se gubi iz ruku takvih ekonomista. Pravda nestaje pored takvih jurista i sudija. Kraj obrazovanja je kraj jedne nacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija