Ekološki ustanak: Da li predsednik GIK-a čeka ishod sastanka Vučića i Đilasa

Pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije Moramo, ocenio je da Gradska izborna komisija (GIK) proizvoljno tumači zakon.
Ekološki ustanak: Da li predsednik GIK-a čeka ishod sastanka Vučića i Đilasa
Foto: FoNet (Beoinfo)
Kako navode, GIK nije u roku od 72 sata od prijema prigovora doneo rešenje o primedbama i objavio ih na sajtu.
 
"GIK nije dao nikakvo saopštenje o tome zašto nisu prebrojani svi glasovi, zašto se kasni sa odlučivanjem po prigovorima, zašto se ne zna kada će se održati nova sednica GIK", navodi pokret u saopštenju.

Oni su pitali da li predsednik GIK Zoran Lukić čeka ishod sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana koalicije Ujedinjena Srbija Dragana Đilasa.

"Upozoravamo javnost i građane, ali i sve političke aktere, pogotovo one koji su potpisali Sporazum za odgovornu Srbiju, da nikakvih tajnih dogovora i pregovora ne sme biti. Stanje demokratije u ovom društvu ne sme biti refleksija ličnih odnosa političkih lidera, već mora biti proizvod jasnih procedura i zakona. Samo nas slobodne institucije i transparentne procedure štite od diktature", navode iz Ekološkog ustanka.

Dodali su da članovi koalicije Moramo sa institucijama "mogu da razgovaraju i da na njih utiču samo o boljem sprovođenju zakona, na primer o hitnoj ostavci i odgovornosti ministra unutrašnjih poslova jer se policija na dan izbora de facto stavila na stranu jedne stranke, ali nikada o prekrajanju volje birača".
 
"Zato, ponavljamo da o glasovima građana ne sme i neće odlučivati ni Vučić ni Đilas ni bilo ko treći - nego sud. S obzirom da GIK očito nije u stanju da izbroji glasove Beograđana, pravdu ćemo tražiti na Upravnom sudu", kazali su iz Ekološkog ustanka.
  • tradicija

    10.04.2022 20:45
    kvaliteta
    odnosno namestanja. ima i drugi aspekt - vrlo se dobro vrsi pracenje kako ko glasa. pogotovo na zicere - bio sam licno neformalno pitan ko je glasao protiv nekog ko zna kakvog referenduma (ja sam bio) uz cudjenja tipa kakve to izdajice mogu biti i da mozda nije to bio moj cale (nije, on glasa uvek po liniji i po iskustvu).
    Tu je bio moj pokojni deda legenda - uvek je glasao i uvek precrtao ceo glasacki listic.
    Dokle god postoji taj udbaski deo koji je mnogo rasireniji nego sto ce bilo ko priznati, nece biti pravih izbora.
  • Nikola

    10.04.2022 20:24
    Toliko o postenim transparetnim izborima. Izbori se izgleda "posteno" namestaju. A predsednik GIK ako ceka sta ce da mu kaze "gazda" i kako da namesti izbore nije zasluzio ni da bude vratar u GIK-u.
  • VLADA

    10.04.2022 19:07
    Bruka
    Ovo je nedopustivo!!!!
    Verujem da ima casnih ljudi u GIK-u!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.