Prosvetni inspektori prvi put dobili uniforme - "Sada izgledaju kao posada boinga"

Zaposleni u školama, vrtićima, fakultetima moći će "sa vrata" da prepoznaju prosvetne inspektore.
Prosvetni inspektori prvi put dobili uniforme - "Sada izgledaju kao posada boinga"
Foto: Pixabay
Kada im stignu službenici u teget odelu, svetloplavoj ili bež košulji, bež cipelama, znaće da je u pitanju kontrola, pi[e Euronews Srbija.
Ministarstvo prosvete donelo je Pravilnik kojim je precizirano kakvu odeću i obuću mogu da nose republički prosvetni inspektori. Pravilnik stupa na snagu 12. aprila. Kako saznaje Euronews Srbija, republički prosvetni inspektori zadovoljni su novom obaveznom odećom.
Uvođenje uniforme za republičke prosvetne inspektore omogućeno je izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji koji je stupio na snagu početkom godine. Osim uniforme, prosvetni inspektori dobili su i nova zaduženja te će ubuduće osim vrtića, škola, fakulteta, zavoda, kontrolisati i rad instituta.
 
Jasmina Jovanović, pomoćnica ministra prosvete za inspekcijske poslove, kaže da je razlog za uvođenje službenog odela unificiran izgled i prepoznatljivost prosvetnog inspektora na celoj teritoriji Republike.
 
"Cilj je i podizanje autoriteta i ugleda, ali i odgovorniji pristup inspekcijskom nadzoru kako od strane prosvetnog inspektora, tako i od strane zaposlenih u ustanovi, odnosno u nadziranom subjektu. Drugačija je percepcija rukovodioca škole ili fakulteta kada dođu lica koja su u uniformama", navodi Jovanović.
 
Podseća da je i ranije bilo ideja da se uvede uniforma za prosvetne inspektore, ali da to nije realozovano. Inače, ceo obrazovni sistem - predškolske ustanove, osnovne, srednje škole, privatne i državne fakultete, institute, Agenciju za kvalifikaciju kontrolišu 23 republička prosvetna inspektora, a sa lokalnim inspekcijama ima ih ukupno 166.
 
"Mi ne proveravamo kvalitet, već zakonitost rada ustanova, a iz tog okvira očekuje se da proizađe kvalitet", navela je Jovanović za Euronews Srbija.
 
Ona je dodala da douniverzitetsko obrazovanje kontrolišu i pokrajinski inspektori, inspektori na nivou lokalnih samouprava, ali da je problem visoko obrazovanje koje kontrolišu samo pokrajinski i republički inspektori, a njih je veoma malo. Trenutno je raspisan konkurs za prijem još tri inspektora samo za visoko.
 
Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže da bi svi inspektori trebalo da imaju uniformu, jer ne predstavljaju sebe u nadzoru, već državu.
 
"Retko koja inspekcija danas ima uniformu. Za pohvalu je ovo što je uradilo Ministarstvo prosvete. Još su im uniforme mnogo lepe, teget odela, bele košulje, marame kod žena... Izgledaju kao posada Boinga. Takve uniforme bi trebalo i ostale inspekcije da imaju", rekao je Paunović za Euronews Srbija.
 
On je dodao da će u narednom periodu sa Vladom Srbije pokušati i taj problem da reše.
 
"Od 2000. do 2012. godine uništene su inspekcije. Proklamovana je ideja da će tržište rešiti sve, ali nije. Takođe, inspektori u Evropi su imali probleme. Do 2009. trajalo je to razmišljanje", rekao je on.
 
Ali, uniforme nisu jedini problem svih inspekcija u Srbiji. Paunović navodi da su problem inspektora niske plate, ali i dnevnice kada krenu u nadzor. Za kontrolu u kojoj ostaju duže od 12 sati dobijaju 150 dinara dnevnicu.
  • Jovan

    11.04.2022 16:16
    Bolje da su kupili uniforme vojsci i poliiciji nego botovima one plave prsluke i jakne
  • Kontras

    11.04.2022 15:39
    @Eto, a vi ste verovatno prosvetni radnik "za primer". Zna se kako se zaposljava u prosveti i kakvi su prosvetni radnici. Polovina u startu ne bi prosla lekarski pregled za rad sa decom, letni raspust 2 meseca, zimski 3 nedelje, vikendi slobodni, a radi se dnevno u proseku 2-3 sata. A hoce vece plate. I svi im krivi
  • jova limanac

    11.04.2022 15:35
    Čim ga vidiš, znaš ko je - što bi rekao Ilija Čvorović

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija