MUP planira nabavku tehnologije za prepoznavanje lica?

U poslednjoj verziji plana javnih nabavki MUP-a za 2021. godinu našao se softver švedske firme Griffeye, koji u sebi ima opciju za prepoznavanje lica, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
MUP planira nabavku tehnologije za prepoznavanje lica?
Foto: 021.rs
Nabavka još uvek nije sprovedena, a iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja koja je svrha nabavke i na koji način će se softver koristiti ako do nje dođe, piše BIRN.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti kaže za BIRN da naša policija nema zakonsko pravo da koristi ovakvu tehnologiju.
"Ovo je ogoljavanje vašeg života, dolazak do podataka koji se tiču vas. Tu govorimo o globalnom ugrožavanju koje se meni ne sviđa. Softver može i fizički da vas prati. U Srbiji mi nemamo pravo na tako sofisticirani vid obrade podataka građana", kaže za BIRN poverenik Milan Marinović.
 
Pretražujući specifikacije programa kompanije Griffeye, BIRN je naišao na vrlo intruzivnu tehnologiju koju kompanija nudi policijama širom sveta, pa između ostalog i MUP-u Srbije.
 
"Detekcija i prepoznavanje lica na slikama i video materijalima kroz tehnologiju primenljivu na ogroman obim podataka i slika iz realnog sveta", samo je jedna od karakteristika Griffeye Analyze DI Pro softvera, navodi BIRN.
 
Softver u nekim situacijama može da prepozna lice samo na osnovu očiju, a u određenim uslovima softver prepoznaje lice i kada oči nisu vidljive, recimo kada osoba nosi zatamnjene naočare. Pored lica, program prepoznaje objekte, vozila, znakove, organizacije, pa i tetovaže.
 
Poseduje i mogućnost da velike količine ličnih podataka skida sa interneta, a onda ih pretražuje, sortira, ukršta i obrađuje na osnovu metapodataka kao što su GPS koordinate, vreme kada je snimak napravljen, serijski broj telefona…
 
Bojan Perkov, predstavnik SHARE fondacije, kaže za BIRN da nema povratka jednom kada se tehnologija za prepoznavanje lica uvede. "Jednom kada se taj sistem uspostavi, to znači da će se jako teško ukloniti i to predstavlja nepovratnu situaciju", navodi on.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Lina

    13.04.2022 09:55
    da da...
    to je da bi jos vise prostora napravili da ne rade nista i da se bave korupcijom. Nivo korupcije i mita u policiji je nevidjenih razmera. Bolje da se bave cistkom u sopstvenim redovima, a ne da trose nase pare na gluposti u kojima necemo videti nista dobro. Nama treba odeljenje Serpika da pociti malo....., a vi i dalje u policiju primate koga god, bez kvalifikacija, lose djake i problameticne licnosti bez mrvice casti i postenja da na nama obicnim gradjanima vezbaju svoj "zakon", ali samo onaj zakon jaceg. Policija nam je sramota, a takozvana milicaja je tragedija, u pravom smislu reci.
  • Mihajlo

    13.04.2022 09:32
    Pa šta?
    Većina, kada su stvari koje se tiču privatnosti, kaže "Pa šta, nemam šta da krijem". Možda trenutno nema ali će sutra doći neki zakon ili situacija gde ćeš vlastima biti "interesantan" iako nisi promenio način života ili stavove. Uzmite trenutnu situaciju sa Ukrajinom. U EU vas skoro proglase teroristom ako izrazite podršku Rusiji. Sutra može biti nešto drugo, šta god vlastima tada bude odgovaralo...
  • Super

    13.04.2022 09:17
    Super
    Odmah postavite na OŠ Kosta Trifković usmerenu na novi parking. Skidaju katalizatore sa kola. Novi parking mracan i koriste priliku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.