Za tri godine objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju nad ženama u Srbiji

U periodu od 2019. do 2021. godine u medijimau Srbiji je objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju prema ženama.
  Za tri godine objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju nad ženama u Srbiji
Foto: Pixabay
To je rečeno danas na predstavljanju analize koju je sprovela grupa "Novinarke protiv nasilja".
Predstavnica ove grupe Sanja Pavlović je na konferenciji za novinare u Medija centru rekla da je u posmatranom periodu najviše objava u medijima o nasilju nad ženama bilo 2021. godine, a najmanje u "pandemijskoj" 2020. godini.
"Postoji trend da o nasilju prema ženama najčešće izveštavaju onlajn portali, koji su imali preko 60 odsto takvih objava u odnosu na štampu, televiziju i radio koji nisu prelazili deset odsto objava. O nasilju prema ženama najčešće se govori kroz konkretne slučajeve, u 70 posto svih objava, a mnogo redje se govori o fenomenu nasilja prema ženama", kazala je Pavlović.
 
Ona je navela da se najviše izveštavalo o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama, a da su mediji najčešće kršili etička pravila otkrivanjem identiteta žrtava ili članova porodice.
 
Predstavnica grupe "Novinarke protiv nasilja" Jovana Gligorijević je istakla kao negativan primer to što se o nekim slučajevima nasilja u porodici piše na stranicama "šou biznis i zabava", jer su žrtve bile poznate ličnosti.
 
Gligorijević je navela da takvo izveštavanje o nasilju prema ženama obeshrabruje žrtve da nasilje prijave jer na primeru poznatih ličnosti vide da je "njoj već unapred presudjeno da je ona kriva što je dobila batine".
 
Ona je navela i da postoji fenomen da žene koje se obraćaju medijima zbog nasilja koje trpe od muškaraca "ne mogu da se saberu" i da tek iz drugog ili trećeg pokušaja uspevaju da ispričaju svoj problem, dok muškarci, kada se obraćaju zbog nasilja u porodici, nastupaju metodično i uz dokaze, kao što je slučaj s kraja prošle godine u Leskovcu, gde je muž medijima podelio snimke video nadzora na kojima se vidi kako žena tuče decu.
 
Grupa "Novinarke protiv nasilja" je svoju analizu sprovela uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.