Srbija ima više od 200.000 registrovanih alkoholičara

Stanovnik Srbije popije oko jedanaest litara alkohola godišnje, dok je svetski prosek šest, podazi su Svetske zdravstvene organizacije.
Srbija ima više od 200.000 registrovanih alkoholičara
Foto: Pixabay
Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da su stanovnici Srbije dvanaesti u Evropi, a među prvima na Balkanu po potrošnji alkohola.
Srbija ima više od 200.000 registrovanih alkoholičara.
Nataša Dostanić, specijalista psihijatrije i rukovodilac Kliničkog odeljenja za alkoholizam, upozorava da su podaci zabrinjavajući, jer su posledice teške ne samo za pojedinca već i za njegovu užu okolinu. 
 
Objašnjava za RTS da više faktora dovodi do alkoholizma. To su struktura ličnosti, sam alkohol kao supstanca i okolina. Ukoliko osoba nije naučila da se suočava sa stresnim situacijama, ako teško podnosi neprijatna osećanja i emocije, onda će vrlo lako brzo rešenje da potraži u alkoholu.
 
"Alkohol kao supstanca dovodi kratkoročno do poboljšanja raspoloženja, smanjuje anksioznost, napetost i oslobađa od depresije. Svakako da je značajan faktor rizika i porodično okruženje, prijatelji i društvo i šira socijalna sredina u kojoj je to ponašanje prihvatljivo", navodi doktorka.
 
Ko najviše pije
 
Ukazuje i na porast poslednjih godina trenda alkoholizma među ženama. Odnos između muškaraca i žena je četiri na prema jedan, s tim što se među tinejdžerima taj broj još smanjuje.
 
Ističe da je za ženski alkoholizam karakteristično da je on simptomatski, što znači da je obično znak postojanja nekog drugog oboljenja, najčešće depresije, anksioznosti i neurotskih poremećaja.
 
Dostanić navodi i da kod tinejdžera ne postoji razvijena zavisnost, što znači da mogu lako da prekinu s konzumiranjem alkohola. Međutim, oni sebe dovode i u rizične situacije koje mogu dovesti do posledica po zdravlje i da utiču negativno na školovanje.
 
Šta je rizično konzumiranje alkohola
 
Precizirala je da je standardno piće prema SZO jedno pivo od 330 mililitara, jedna čaša vina od 140 ili jedno žesto piće od 40 mililitara.
 
Za žene je, kako je pojasnila, rizično konzumiranje alkohola više od jednog standardnog pića dnevno, odnosno više od dva standardna pića u jednoj situaciji.
 
A za muškarce je to više od četiri standardna pića u jednoj situaciji.
 
Koji su alarmantni znaci
 
"Alkoholizam kao bolest je prisutan ako osoba nastavlja sa prekomernim konzumiranjem alkohola uprkos postojanju očiglednih posledica koje su direktno povezane s tim konzumiranjem. Posledice mogu biti različite zdravstvene, porodične, profesionalne ili socijalne", naglasila je Dostanić.
 
Dodaje i da su znaci bolesti zavisnosti onda kada osoba više ne može da iskontroliše količinu unetog pića. Zatim, ukoliko naglo prestane s unosom alkohola ili smanji dozu jave se tegobe, odnosno znaci apstinencijalne krize ili se javi pad tolerancije, odnosno osoba teže podnosi alkohol.
 
Ukazuje i da se svega pet odsto alkoholičara leči, a da je najteži korak za svakog pojedinca da prizna i prihvati da ima problem s alkoholom ali i da ne može problem sam da reši i da mora da potraži stručnu pomoć.
 
"Svakako da je moguće da se održava alkoholna apstinencija dugoročno, ali je potrebno da se u lečenje uključi i pojedinac i članovi porodice. Takođe, i da istraju u lečenju koje traje od godinu do dve i podrazumeva promenu ponašanja ne samo pojedinca već i svih članova porodice", poručila je Dostanić.
  • Radnička klasa

    14.04.2022 10:32
    Čokanj
    Bitno da udara uglavu, litra brlje od jabuke za 100 dinara, skuplja za 300 dinara.
  • Msp

    14.04.2022 09:17
    Ovako
    Moja starica je govorila
    Kada država propada narod sedi po kafanama i pije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija