Tužilaštvo: Veštaci pregledali jamu rudnika "Soko" u kojoj su poginuli rudari

Komisija veštaka pregledala je dva dana jamu rudnika uglja "Soko" u kojoj je 1. aprila poginulo osam rudara, a više je povređeno.
Tužilaštvo: Veštaci pregledali jamu rudnika "Soko" u kojoj su poginuli rudari
Foto: 021.rs
Očekuje se nalaz komisije na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nesreće, saopštilo je danas Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.
Tužilaštvo je saopštilo da je, uporedo sa imenovanjem komisije veštaka, sastavljene od stručnjaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, tražilo od Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dodatne toksikološko-hemijske analize tkiva poginulih u nesreći.
"Tužilaštvo će u zavisnosti od prikupljenog materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor", navelo je Tužilaštvo iz Aleksinca.
 
Tužilaštvo je kazalo i da je odmah posle nesreće obavilo uviđaj s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i republičkim rudarskim inspektorima, i naložilo obdukciju tela poginulih.
 
"Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kojem je fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju, kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih, dok izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu", kaže se u saopštenju.
 
Po izjavama preživelih rudara, metan koji je pokuljao iz zemlje posle velikog otkopa uglja u jami, uzrok je nesreće u rudniku "Soko" koja se dogodila 1. aprila.
  • Ja

    15.04.2022 08:56
    Kolege, preziveli tvrde da je skretana paznja da ovo moze da se desi, i 10-ak dana ranije su to iznosili pre zla koje se desilo. Neke podzemne vode, sta li…
    Ko ce odgovarati, neka ide na savrest i kolegama ako se ne pobune, tuze, iznesu istinu!
  • Roditelj

    15.04.2022 07:32
    Igraci
    Vestaci? To su ministarkini "igraci". Koristi ona tu rec cesti. Sve je za nju igra.
  • B

    14.04.2022 23:23
    zakljucak
    Rudari su krivi, pa nisu valda krivi direktor ili ministarka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.