Danas se završava PISA testiranje, rezultati sledeće godine

PISA istraživanje, koje ispituje u kojoj meri su mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, završava se danas.
Danas se završava PISA testiranje, rezultati sledeće godine
Foto: Pixabay (ilustracija)
PISA 2022 testiranje trebalo je da se obavi na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjaka iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih.

Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, a tokom testiranja učenici su na računarima radili zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja.
 
I resorni ministar Branko Ružić poručio je tada da će PISA testiranje u Srbiji pokazati dokle je dospeo obrazovni sistem.
 
Prethodno istraživanje sprovedeno je 2018. godine, a rezultati ovogodišnjeg, koje je trebalo da se održi 2021, ali je odloženo zbog korone, znaće se sledeće godine.

Teme

PISA
  • Isidor Kovačević

    19.04.2022 12:53
    lažni tekstovi
    PISA testovi daju lažnu sliku. Veliki broj naučnika ih je odbacio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.