Smrtni ishodi i kada žrtve prijave nasilnike: Kako se održava lanac (ne)odgovornosti nadležnih

Naslovi iz crne hronike porodičnog i partnerskog nasilja ređaju se jedan za drugim poslednjih nedelja.
Smrtni ishodi i kada žrtve prijave nasilnike: Kako se održava lanac (ne)odgovornosti nadležnih
Foto: Pexels

U značajnom broju slučajeva postojale su prethodne prijave protiv nasilnika, pa ekstremno nasilje nije došlo ni od kuda.

Novopazarac E. A. (69), koji je u nedelju pucao u sina, a potom se zatvorio u kuću i izvršio samoubistvo, prema nezvaničnim informacijama agencije Beta već je ranije osuđivan zbog nasilja u porodici, a imao je i zabranu prilaska sinovima. 

Pre samo desetak dana 21-godišnji muškarac ubio je oca, majku i dedu u okolini Čačka. Prema pisanju medija, porodica je mladića ranije prijavljivala zbog nasilja u porodici.
 
Zbog događaja u Čačku, Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolu rada nekoliko ustanova. Ovo nije prvi put da ombudsman na ovaj način reaguje u slučajevima porodičnog i partnerskog nasilja o kome mediji izveštavaju. Odgovarajući na pitanje šta su prethodni nalazi pokazali, Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Danas da je zajednički imenitelj ranijih kontrola "nedovoljan rad centara za socijalni rad u smislu registracije problematičnih odnosa u porodici i partnerskim odnosima".
 
U slučaju kada ombudsman proceni da je bilo propusta u radu, trebalo bi, kaže Pašalić, da se izvrši kontrola konkretne institucije, da se vidi koje se greške ponavljaju i koje se moraju otkloniti. Sagovornik Danasa navodi i da je u jednom broju slučajeva nakon angažovanja Zaštitnika građana došlo do toga da su se neke stvari ispravile pre svega u kontekstu evidencije problematičnih odnosa.
 
S druge strane, Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra smatra da ključ problema nije samo u radu centara za socijalni rad već u nedostatku koordinacije između nadležnih, koji osim centara za socijalni rad uključuju i policiju i tužilaštvo. 
 
Takođe, neretko mere koje se izriču nasilniku nakon prijave nisu adekvatne.
 
"Često se dešava da se nekome ko je opasan nasilnik izriče mera koja bi odgovarala nasilju niskog intenziteta. Tako dolazite u situaciju koja je analogna pokušaju da upalu pluća lečite andolom", kaže Lacmanović.
 
O postojanju prijava koje su prethodile ubistvu posebno se govorilo u slučajevima femicida. Autonomni ženski centar upozorio je da je u martu u slučaju jednog ubistva dan pre smrti žrtva prijavila sina za nasilje u porodici, dok je u drugom žena ubijena istog dana kada je održano ročište po prijavi koju je podnela protiv supruga za nasilje u porodici.
 
Istraživanje Autonomnog ženskog centra, koje treba da bude objavljeno u maju, pokazuje da ovakvi primeri uopšte nisu usamljeni. Prema rečima Vedrane Lacmanović, u periodu od 2017. do 2018. godine, kada je ubijeno 56 žena, njih čak trećina prijavila je nekoj instituciji nasilje. Još njih desetak bilo je u kontaktu sa centrima za socijalni rad, po drugom osnovu, a da zaposleni u centrima nisu ni prepoznali ni prijavili nasilje.
 
Stoga se može govoriti o polovini ubijenih žena čiji su životi potencijalno mogli biti spaseni da su institucije drugačije reagovale.
 
Tekst u celini čitajte u Danasu.
  • Savka

    10.11.2022 22:11
    Niti hocu niti mogu da se pomirim da sam zrtva nasilja da mi je majka osudjena na osnovu laznog iskaza poslje udaraca zadesilo nas je sto nikog nije sve je to moglo biti spreceno.Zasto pitam one kako se osjećaju sto su pridonjeli da mi se ovo desava voditi pravnu borbu i gledati nepravdu to se nemoze niti mogu izdržati .ponizavanje diskriminacija nepravda .koliko to uzivanje nad nejacim kosta da jaci tuce i tlaci nejace .
  • Sd

    11.09.2022 21:12
    Povezani lanac protiv zrtava
    Tko vam upadne u ruke nemocn ni Pako mu nebi tezi bio.Udrite sto vise po zrtvama sto nisu dobile udaraca jos vise pridonjeceti im vi sa svojom moci silom.Svi ste vidjeli zbunje i smrad koje zrtve gledaju i gutaju smrad i ambroziju i nato ste ponosni.Pitate li se kako je zrtvama tu stanovati i kakva im je bezbednost.Pitate li se zasto su zrtve napadnute usred bijela dana to vas nezanima i zasto su napadnute ,zasto se straza cuvala i pazilo se kad nema nikog od komšija kad su naposlu.Pitate li se sta ste uradili zrtvama iz Cortanovaca ne pitate bitno vam je da su dobile batine.,koje niste hteli spreciti.Pitate li se kako se zrtva osjeća kad onaj koji ih je tukao vi ga nazivate ocevidac i donosi odluku za presudu.
  • SD

    08.09.2022 18:05
    Tuga jad nemoc zadesila je zrtvu sto predje Petrovacku cestu ,ta se zrtva nalazi u Cortanovcima.Tuga jad i bjeda zadesilo joj djete koje se razbolilo poslje nasilja,sve moze da se desi zrtvama osobito onim koje zive same naanjih ce svi udariti najlakše im je.Kada treba zrtvu zastiti od nasilja te zrtve netrebaju zastitiu tražiti one sto god da se desi one su krive.Uvjek ima gore od goreg kada nadjes mir i spokoj srusi ti ga sila i moc sa svojom moci .Sve je to nasilje moglo biti spreceno ali zrtvama treba takav zivot one to zaslužuju ,bolest tugu nepravdu Gusenjje smradom netreba im nista sto se normalan zivot zove .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.