Ministarstvu prosvete prijavljeno 570 slučajeva nasilja, mahom je u pitanju vršnjačko

Ministarstvu prosvete 2021. godine prijavljeno je 570 situacija trećeg nivoa nasilja - fizičkog zlostavljanja.
Ministarstvu prosvete prijavljeno 570 slučajeva nasilja, mahom je u pitanju vršnjačko
Foto: Pixabay
Najčešće se beleži fizičko ili kombinovano - verbalno, psihološko i fizičko zlostavljanje, pišu Novosti.
"Analiza je pokazala i da se najveći procenat odnosi na prijave vršnjačkog nasilja, koje je primećeno u oko 90 odsto situacija", poručuju iz Ministarstva ali dodaju da je znatno manje slučajeva u kojima su zaposleni nasilni nad učenikom.
Osim fizičkog nasilja, koje škole prijavljuju, u toku poslednje dve godine učestalije su prijave u vezi sa digitalnim nasiljem.
 
Iz Ministarstva napominju da je uspostavljen sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama, a da na pojedinačne situacije reaguju same škole u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.
 
Ističu da se stručna podrška pruža učenicima, roditeljima i nastavnicima, a za svaku konkretnu situaciju definiše u tzv. Operativnom planu zaštite, koji sadrži mere i aktivnosti koje se preduzimaju u školi. 
  • HQ

    19.04.2022 16:07
    A da li se te analize i brojke odnose i na LGBT+ decu koja trpe vrsnjacko nasilje u skolama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.