Kako je osuđeni makro postao bitan sagovornik nacionalnih televizija?

Za Mihaila Maksimovića malo ko bi čuo da ovaj osuđeni makro prvo nije napisao knjigu o svom "poslu", a potom i postao rado viđen gost u mnogim medijima, među kojima i onim sa nacionalnom frekvencijom.
Iako osuđen zbog posredovanja u prostituciji, iako se protiv njega trenutno vodi i postupak za krivično delo trgovina ljudima, Maksimović je postao relevantan sagovornik o temi legalizacije prostitucije.
 
Zbog toga se Autonomni ženski centar obratio otvorenim pismom republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac pozivajući je da ispita da li su mediji koji pozivaju Maksimovića i reklamiraju njegovu knjigu počinili krivično delo posredovanje u  prostituciji.
 
Jelena Hrnjak iz NVO Atina, koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, kaže da u ovom slučaju "nema dileme da mediji moraju biti pozvani na odgovornost". Ona međutim dodaje da odgovornost treba da podele i drugi.
– Ne smatram samo medije odgovornima već i institucije, koje dopuštaju javno reklamiranje prostitucije i ne čine ništa da ga spreče, tu prevashodno mislim na nadležnu policiju, tužilaštvo, sudstvo. Mihailo Maksimović se ruga i policiji, sudstvu i tužilaštvu, kao i javnosti i ženama koje je iskoristio i koje i dalje iskorišćava. Najproblematičnije jeste javno relativizovanje posredovanja u prostituciji, davanje prostora osuđenom da se hvali počinjenim krivičnim delom, omalovažavanje žrtava i slanja pogrešne slike u javnost da posredovanje u prostituciji nije nikakav strašan kriminal i da može da ti se isplati, čak i ako te osude – ističe sagovornica Danasa.
 
Ona navodi da "svaki put kada se višestruko osuđivani kriminalac Mihailo Maksimović pojavi u medijima on podstiče dalje nasilje i iskorišćavanje žena, svih žena u našem društvu, ne samo žena u prostituciji".
 
– U proizvodnji tog nasilja učestvuje on kao i svi oni koji mu omogućavaju prostor u javnoj sferi i životu – kaže Hrnjak.
Autonomni ženski centar u otvorenom pismu Zagorki Dolovac navodi više primera gostovanja Mihaila Maksimovića na različitim televizijama samo u toku poslednjih mesec dana, gde je govorio između ostalog o legalizaciji prostitucije. Maksimović je gostovao na TV Prva, Kurir, Studio B, Pink…
 
Advokat Nebojša Perović smatra da rasprave o dekriminalizaciji prostitucije ne bi trebalo da se vode u medijima već "u okviru radnih grupa u koje će se uključiti stručna lica iz raznih oblasti a koja mogu biti pozvana da daju svoje mišljenje da li određeno krivično delo može biti dekriminalizovano".
 
– Krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije podrazumeva i propagiranje ili reklamiranje prostitucije putem sredstava javnog informisanja i slično. Tačno je da je u pojedinim državama EU dekriminalizovana prostitucija ali nije dekriminalizovano posredovanje – ističe Perović.
 
"Maloletnici izloženi promovisanju prostitucije"
 
Članica REM-a Judita Popović navodi da je do sada milion puta bilo osnova da se reaguje povodom medijskih nastupa različitih ličnosti koje su prethodno osuđene.
 
– Jako malo procesa je međutim pokrenuto, a još manje je okončano izricanjem mera. U tom pogledu REM nije odgovorio izazovu koji se pred njega postavio u ovom pogledu jer nije iskoristio sve svoje zakonske mogućnosti i sprečio takvu vrstu medijske promocije – kaže Popović za Danas.
 
Ona podseća da je regulator u obavezi da vodi računa o kvalitetu programa, o tome da nema kršenja ljudskih prava, govora mržnje, da je program takav da podiže kulturni nivo.
 
– Takođe treba voditi računa i da na ovaj način maloletnici bivaju izloženi promovisanju prostitucije i kriminala, pa sa više strana dakle postoje razlozi da se reaguje ali to izostaje – zaključuje Popović.
 
"Sloboda govora za koju smo se borili"
 
A kada institucije ne reaguju, sve se svede na moralne koordinate uključenih.
 
Kako kaže izdavač Zoran Hamović "ne postoji zakonska prepreka da se bilo šta objavi ili napiše jer je to sloboda govora za koju smo se borili".
 
– Postoji nešto drugo na šta smo zaboravili a to su profesionalna etika i lični moral. Kao što postoji i institucija urednika čiji je zadatak da bira sadržaj koji objavljuje u skladu sa svojim moralim integritetom i identitetom izdavačke kuće. Podsetio bih vas međutim na situaciju na Sajmu knjiga koja se desila pre par godina kada je na štandu istog izdavača stajalo izdanje autora koji je bio u tom trenutku u zatvoru – Legije a do nje je stajala knjiga o premijeru Zoranu Đinđiću – navodi Hamović za Danas.
 
On ističe da su danas profit i pohlepa iznad ljudskosti.
 
– Mi smo i danas svi taoci jedne politike koja je slom svih morlanih načela i koja veliča korupciju i prostituciju pa su tako u izdavaštvu najbolje kotirani i uvaženi oni koji objavljuju takve vrste literarure – zaključuje Hamović.
 
Gostiljac: Nema posla za tužioca
 
Advokat Viktor Gostiljac smatra da u ovom slučaju nema posla za republičku javnu tužiteljku. On kaže da je legalizacija prostitucije potpuno legitimna tema o kojoj se godinama govori i da u tom kontekstu i osobe poput Maksimovića mogu biti pozivane.
 
- Nekada najveći zagovornici ljudskih prava dolaze na prag nečega protiv čega se bore i treba biti veoma oprezan da se ne bi nametnule nove stege - kaže Gostiljac. 
 
On dodaje da se Maksimovićevi medijski istupi mogu videti jedino kao stvar neukusa. 
 
- Bitno bi bilo jedino da javnost bude dovoljno pismena da to prepozna i ne gleda takve sadržaje - dodaje Gostiljac.
  • Dejan

    21.04.2022 22:00
    Pametni
    Milane ostavi ti cestitog djenerala na miru,ujedno nisi clanak ni procitao komentarises neznas o cemu.Budi ti kao djeneral bices ok covjek.Problem kod tebe je sto je taj djeneral branio svoj narod ,krao pljackao nije ,ni on niti njegov sin.Srabrenica neznas ili znas pa se pravis lud.U Podrinju je prvo ubijeno oko 3500Srba od malog djeteta do staraca od devedeset godina.Sve ubijano staro mlado musko zensko.Srebrenica desio se zlocin genocid nije .Ubijeno oko cetiri hiljade ko su ubijeni?Sve vojno sposobni ni jedno dijete ,ni jedna zena niti ijedna starja osoba.Zato suti nelazi ,a slavi onog koji se slika pokraj ustaske ,da ustaske zastave.
  • Dejan

    21.04.2022 21:06
    Iskreno
    Ovaj je jedino kriv za utaju poreza,nizasta drugo.Znaci neka manja kazna .Covjek,nikog nasilu nije tjerao na prostituciju,nikog maltretirao ,nije razbojnik,nije lopov ,nije pedofil...Jedina greska utaja nije PDV placo.Ostavite covjeka namiru.Samo pojedine dame izrecimo visokog drustva koje ga pljuju,ko im garantuje da njihova jaca polovina nije listala njegov katalog.Da li su izabrali sta netvrdim,ali imaju novcanik pa mozda jesi ko zna.Iskreno i ja bi prelistao ,ali s cetrdeset hiljada mjesecno nemogu,ali da je vise prelistao bi ga ko ga sisa zivot je prolazna stvar.
  • Revoltiran

    21.04.2022 15:17
    Truljenje društva.
    Neke televizije ne vode racuna o svom moralu, pustaju sve sto se gleda. A ugled se u Srbiji ionako ne meri prema moralnim i etičkim vrednostima. Drustvo je bez morala. Jedinio merilo je koliko si uspešan, odnosno koliko si zaradio. Bitan deo tog zatvorenog kruga su i gradjani koji sve to gledaju netremice. Čak i gore, gledamo i divimo se siledžijama, kriminalcima, pa čak i ratnim zločincima. Moral i bilo kakva čestitost umiru godinama, trulimo, i većini to ne smeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija