Kako je SNS na ponovljenim izborima sa manjim brojem birača dobio više glasova: "Lov ribe na bućku"

Srpska napredna stranka je na ponovljenim izborima na šest biračkih mesta u Beogradu dobila 501 glas više nego 3. aprila, iako je na novo glasanje izašlo 976 birača manje.
Kako je SNS na ponovljenim izborima sa manjim brojem birača dobio više glasova: "Lov ribe na bućku"
Foto: 021.rs
Politikolog Cvijetin Milivojević objašnjava za N1 da razlog za to leži u činjenici da "SNS ima vojničko ustrojstvo", što, kako kaže, najviše dolazi do izražaja kada se glasa u izbornim jedinicama sa malim brojem birača.
 
"SNS je jedina partija koja ima ozbiljno iskustvo sa izbora za mesne zajednice i ona fantastično kontroliše svakog svog birača. Uz to, naprednjaci mogu da dodatno mobilišu birače ukoliko im je to bitno. Na ovim ponovljenim izborima njima je bila bitna poruka opoziciji s jedne strane, ali i poruka delu sopstvenih birača koji je prestao da veruje da je SNS nepobediv", ocenjuje Milivojević.
Kako kaže, izbori na tih šest biračkih mesta nisu ni bili ponovljeni da bi neko iz opozicije prešao cenzus, konkretno lista "Ajmo ljudi", već da bi "Srpska napredna stranka naknadno demonstrirala ono što nije uspela u Beogradu na izborima 3. aprila". 
"Ona je želela da pokaže da su se čak i oni koji su pomalo sumnjali u SNS vrlo brzo opametili videvši da od opozicije nema ništa i da su se vratili naprednjacima", uveren je Milivojević.
 
Sagovornik portala N1 smatra da najvažniji razlog za fijasko opozicije leži u tome što je Dragan Đilas uleteo u neverovatnu poziciju koju naziva "lovljenje ribe na bućku". 
 
"Progutati takav mamac u trenutku kada imate situaciju da ni Gradska izborna komisija, a kamoli Upravni sud nisu bili ni blizu donošenja odluka, da vi prihvatite da razgovarate o novim izborima u Beogradu sa nekompetentnom i za to nenadležnom osobom. Umesto da pokušate da kapitalizujete tu razliku od 70.000 glasača dok traje izborni proces, vi polazite od toga da ste izbore izgubili, čime ste demotivisali birače. Oni nisu u veliko broju izašli na ponovljene izbore 16. aprila i pet dana kasnije jer su videli da ste već ušli u ‘trange-frange‘ varijantu, a da niste ni ispoštovali čitav izborni proces", napominje Milivojević.
 
On ističe da to ne znači da Đilas nije trebalo da razgovara sa Aleksandrom Vučićem, ali naglašava da je to trebalo da se radi onog trenutka kada se sva pravna sredstva iscrpe i kada se izborni proces okonča.
 
"Ovako je to bila jasna poruka biračima opozicije da ne treba da izlaze na (ponovljene) izbore, jer su se, nezavisno od toga, Đilas i Vučić nešto dogovorili. Treba imati u vidu i to da birači opozicije malo više uključuju mozak nego, na primer, glasačko telo Srpske napredne stranke, koje glasa po ‘o-ruk sistemu‘. Opozicioni glasači više razmišljaju i zato postavljaju pitanje ‘čekajte, ko ovde koga zeza?‘. Zovete me da glasam za listu Ajmo ljudi, a istovremeno ste već napravili dogovor o nekakvim novim izborima", podvlači Milivojević.
  • Nikola

    26.04.2022 09:25
    Kod njih je uvek "manje je vise". Srbija je ovo!
  • Curug

    23.04.2022 08:37
    padaju sledece izbore
    Ovo je kraj SNS lopova, nicim vise ne mogu sakriti da ih narod nece. Nisu dobili ni jedan glas vise na ovim izborima osim partijskih poltrona. Video je to Vucic jos onu noc izbora pa je bio besan i pod stresom
  • neobavešten

    23.04.2022 07:36
    Stranka Nevolje Srpske
    @gradjaninX
    Niste valjda mislili da je Djilas bolje organizovan od SNS-a?! Kad je DS imao milion clanova u stranci?! Nikad.

    Od kad je SNS stranka? Ja sam mislio da je to sekta, ili najblaže rečeno udruženje karijerista, muljatora, politikanata, preletača, populista i lažnih intelektualaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.