Naučnici najavili protest za 10. maj, traže jednake plate i siguran posao

Sindikat nauke Srbije najavio je novi protest za 10. maj.
Naučnici najavili protest za 10. maj, traže jednake plate i siguran posao
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Okupićemo se ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, a u protestnu šetnju ćemo krenuti ka Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naši zahtevi su jednake plate za jednak rad i siguran posao za sve naučnike", najavljuju organizatori kampanje "Za siguran rad u nauci".
Navode da uprkos donošenju Progama institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju. 
"Zbog toga protest započinjemo ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu i tražimo hitno sprovođenje Programa i regulisanje radnopravnog statusa naših koleginica i kolega na fakultetima", poručuju organizatori.
 
Kažu i da su pregovori o platama prekinuti pre više od mesec dana i traže da Vlada i Ministarstvo hitno saopšte kako nameravaju da reše problem enormnih razlika u platama u sistemu nauke.
  • Gastrabajter DE

    24.04.2022 12:22
    Najbolje da istraživanja
    rade u taksi vozilu.12 hiljada eura subvencija plus nisu u obavezi da izdaju fiskalne račune niti da pravdaju svoj pazar bilo kome.

    U"državi" gde jedan taksista sa osam razreda osnovne škole protiv koga se vodi 5 krivičnih dela i duguje milione za poreze dobija 12 hiljada eura za novo vozilo na svakih četiri godina bez obaveze fiskalnih kasa a naučnik dobije 500 eura plate sa 0 eura subvencija sa svojih 2000 radnih sati na godišnjem nivou ne razumem šta naučnik u takvoj"državi" ima da traži?

    Kome i o čemu taj naučnik u takvoj "državi"ima šta da priča?

    To isto kao u srednjem veku kad bi neki naučnik pričao lokalnim vođama u bilo kom mestu srednjovekovne države o kosmosu ili krvnoj grupi ili zakonima fizike.

  • LiderS

    24.04.2022 09:54
    Ako sami sebi zarađujete plate, i imate milionske profite, na kraju godine, mnogo vam je bolje, da 5-6 direktora dobiju lovu i akcije od Milenijum tima - a vama obećaju siguran posao. E, sad ako vam je sindikat jak, možda se izborite i za doprinose i topli obrok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.