MUP već godinu dana zna za tvrdnje o nelegalnom prisluškivanju u EPS-u

Službena beleška MUP-a pokazuje da je policija pre više od godinu dana bila zvanično upoznata sa tvrdnjama da se Sektor unutrašnje kontrole zloupotrebljava za prisluškivanje, navodi Insajder.
MUP već godinu dana zna za tvrdnje o nelegalnom prisluškivanju u EPS-u
Foto: 021.rs
Kako piše Insajder, u Srbiji prisluškivanje nije tema samo kada su u pitanju organizovane kriminalne grupe, već se to vezuje i za Elektroprivredu Srbije. Mesecima unazad iz Sindikata EPS-a, opozicija i mediji iznosili su informacije o tome da se Sektor unutrašnje kontrole EPS-a zloupotrebljavao. Isto toliko EPS demantuje takve navode.
Informacije o dešavanju u EPS-u pre više od godinu dana prijavljene su MUP-u. Na osnovu iskaza jednog od povremeno angažovanih u Sektoru unutrašnje kontrole EPS-a u MUPu napisana je i zavedena službena beleška. Prema sadržaju te službene beleške operacijama prisluškivanja rukovodio je tadašnji šef sektora unutrašnje kontrole EPS-a i bivši policajac, Nenad Dilberović.
U prostorijama EPS-a na Ceraku, kako se navodi, nalazila se posebna prostorija namenjena nadzoru u kojoj su se nalazili GPS uređaji, parabolički mikrofoni, dvogledi sa video zapisom i za noćno osmatranje kao i komercijalni uređaj za otkrivanje prislušnih uređaja. Prema iskazu koji je zaveden u policiji pripadnici sektora unutrašnje kontrole EPS-a nadzirali su telefone i kompjutere zaposlenih, postavljali GPS i prislušne uređaje u automobile koji pripadaju EPS-u, privatne automobile zaposlenih u tom javnom preduzeću, ali i u automobile onih koji nemaju nikakve veze sa EPS om. Pripadnici sektora unutrašnje kontrole međusobno su komunicirali preko aplikacije WeChat.
 
U službenoj belešci se opisuje i slučaj koji ukazuje na to da su informacije koje sektor unutrašnje kontrole EPS-a prikupi o zloupotrebama u tom javnom preduzeću, umesto MUP-u, prosleđivani pojedinim rukovodiocima EPS-a kao i da su neki završavali kod bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, sada optužene za trgovinu uticajem.
 
Svedok je izjavio i da su pripadnici sektora unutrašnje kontrole nosili oružje, službene značke, vozili automobile sa blinkerima. Koristili su, kako navodi, baze MUP-a o organizovanom kriminalu, i bili u stalnom kontaktu sa pripadnicima BIA.
 
EPS je više puta demantovao tvrdnje opozicije i pojedinih medija - u objektu na Ceraku u prostorijama koje koristi sektor za unutrašnju kontrolu ne postoji tehnička soba opremljena savremenim uređajima i softverom koji se može koristiti za praćenje i prisluškivanje.
 
Na pitanja Insajdera povodom činjenice da postoji i službena beleška zavedena u MUP-u na osnovu iskaza bivšeg radnika odnosno svedoka, ni bivši direktor EPS-a Milorad Grčić ni šef sektora unutrašnje kontrole Nenad Dilberović nisu odgovorili.
 
Na pitanje Tužilaštvu za organizovani kriminal da li se vodi postupak i da li je deo postupka i službena beleška koja pokazuje da je MUP o ovim sumnjama bio obavešten pre više od godinu dana, Insajder je dobio kratak odgovor:
 
"U toku je predistražni postupak koji je strogo poverljiv s obzirom da otkrivanje podataka ugrožava samo vođenje predistrage."
 
Tvrdnje o zloupotrebama sektora unutrašnje kontrole EPS-a prvi put su se čule javno u oktobru prošle godine iz sindikata tog javnog preduzeća. Predstavnici opozicije su čak tvrdili da je tadašnje rukovodstvo predvođeno Grčićem prisluškivalo i oca predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 
 
BIRN je objavio informacije o tome da je EPS 2019. nabavio bolji softver za skrivanje telefonske komunikacije od onih koje su koristile kriminalne grupe, pa i grupa Veljka Belivuka. 
 
Predstavnici vlasti samo su poručili da će se slučajem baviti nadležne institucije - i to je bilo sve. 
 
U međuvremenu je u februaru ove godine Grčić podneo ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a, ali je zvaničan razlog bio niz incidentata i kolaps elektroenergetskog sistema. 
  • 56

    24.04.2022 18:00
    Da dopunim
    EPS = Ekonomski Pacov Srbije
  • Trbonja

    24.04.2022 17:32
    Botovi zderu pa zato nema minusa. Kolektivni godišnji
  • Mrki

    24.04.2022 16:32
    Sad se setili
    Sad ste se setili. Pa jedna žena priča o tome godinama. Štite se političke sluge AV. Ispostavilo se tačno šta je ta žena pričala. Ajde Vučiću što ne gukneš, drag ti je Grčić? Zašto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.