Poreska odbija da otkrije da li je firma Veselinovića i Radoičića namirila dug prema državi

Poreska uprava smatra da nije u interesu javnosti da se objavi da li je građevinska firma Inkop, u vlasništvu kosovskih biznismena Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, isplatila porez.
Poreska odbija da otkrije da li je firma Veselinovića i Radoičića namirila dug prema državi
Foto: Pixabay
Kako navodi Insajder, Poreska uprava odbila je da Insajderu dostavi podatke o tome da li je građevinska firma Inkop isplatila porez čije plaćanje joj je država odložila pre više od pet godina.
"Razmatrajući prirodu traženih informacija, kao i ceneći okolnosti za utvrđivanje postojanja, odnosno nepostojanja opravdanog interesa javnosti da zna, ovlašćeno lice Poreske uprave donelo je odluku da se odbije zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja", navodi se u Rešenju Poreske uprave kojim ona odbija da dostavi odgovor na pitanje da li je firma Inkop isplatila svoj poreski dug prema državi. 
Prema ranijem istraživanju Insajdera, firmi Inkop Poreska uprava 2016. godine odložila je plaćanje poreza u visini od oko 380.000 evra nakon što je kao garant da će vratiti dug državi stavila pod hipoteku četvorosoban stan i garažu u Beogradu. 
 
Plaćanje poreskog duga odloženo je na pet godina što je ujedno i zakonski maksimum. 
 
Kako je odluka o odlaganju doneta 2016. a imajući u vidu da zakon propisuje da je maksimalno odlaganje plaćanja dugovanog poreza 60 meseci, uz mogućnost korišćenja odloženog plaćanja do 12 meseci, firmi Inkop sigurno je do sada stigao dug na naplatu.
 
Ipak, odgovor na pitanje da li je porez u međuvremenu naplaćen, Poreska uprava odbija da dostavi, na šta će novinari Insajdera uložiti žalbu Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja.
 
Kao obrazloženje citiraju više članova Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ocenjujući čak i da bi objavljivanje ovih informacija podstaklo poreske obveznike da prestanu da prijavljuju svoj porez.
 
"Ako poreski obveznici nemaju garancije da će podaci koje dostavljaju Poreskoj upravi, odnosno do kojih je ona došla, biti tretirani kao tajna, postojaće podsticaj da se isti ne prijavljuju ili da se samo selektivno prijavljuju", navodi Poreska uprava u zvaničnom dokumentu koji potpisuje Miroslav Erić.
 
Kako dodaju, objavljivanje ovih informacija moguće je samo tokom poreskog, poreskoprekršajnog ili sudskog postupka i to tek kada sud Poreskoj upravi dostavi obrazloženi i opravdan zahtev.
 
I ova odluka Poreske da ne dostavi informacije, kao i odluka iz 2016. da se ovoj firmi odlaganjem olakša plaćanje poreza sporna je zbog niza činjenica, a samo jedna od njih je da je Inkop samo u toj poslovnoj godini prihodovao skoro 10 miliona evra, dok je kao dobit naveo nešto više od milion evra, kao i da je ova firma bila angažovana na vrednim poslovima za državu.
 
Još jedna od činjenica koja unosi sumnju u opravdanost ovakve odluke je i da iza firme Inkop stoje kosovski biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić za koje se vezuju brojne afere, a protiv kojih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci.
 
Za Zvonka Veselinovića javnost je prvi put čula tokom 2011. kada je predstavljen kao jedan od najvećih heroja odbrane Srba na Kosovu. Dok su tada lokalni Srbi mesecima na barikadama sprečavali otcepljenje Kosova od Srbije, a Zvonka Veselinovića predstavnici svih stranaka nazivali herojem, njegove mašine, bageri i kamioni prokopavali su nove, alternativne puteve na administrativnoj liniji sa Kosovom. 
 
Dok se ime Zvonka Veselinovića godinama pominjalo u javnosti, ime Milana Radoičića počinje da se pominje tek nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića 16. januara prošle godine. Iako su predstavnici najviših državnih institucija mesecima tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je sredinom 2018. izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima otvorenu podršku vladajuće Srpske napredne stranke.
  • Bojan

    26.04.2022 11:58
    Pa se vi sad zalažite da pijačari uvedu fiskalne račune dok nam ovakvi piju krv.
  • Konstrakta

    25.04.2022 14:06
    Koja li je tajna zdrave kose ova dva (dijabo)lika? Velika je sreća što postoji autonomni nervni sistem! Jebu ih samo podočnjaci.
  • Ich

    25.04.2022 10:28
    Jasno
    Mafija "brani" Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.