Obećavaju dnevnice od 8.000 dinara za branje malina, ali je realna zarada daleko niža

Internet oglasi, društvene mreže i lokalni mediji preplavljeni su oglasima u kojima malinari za predstojeću sezonu traže berače nudeći im nadnice koje idu od 6.000 do čak 8.000 dinara.
Obećavaju dnevnice od 8.000 dinara za branje malina, ali je realna zarada daleko niža
Foto: Pixabay

Dan rada u malinjaku prošle godine plaćao se 3.000 dinara, piše Blic.

Iz Asocijacije malinara, međutim, upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi, pogotovo jer je procena da će ovogodišnji rod biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, "najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu", jer je nesporno da deficit berača postoji.
 
"Nažalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi domaćini, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za naporan rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu, praktično da na rad dođe samo sa svojom garderobom i voljom i budu plaćeni kako im se na početku kaže. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima jer maksimalno ispoštuju berače koje ne menjaju po nekoliko sezona", priča Radović za Blic.
 
Po njegovim rečima, obećanje nadnice za berače u iznosu od 8.000 dinara je "nenormalno" jer je tolika nadnica majstora u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, kako smatra, ove godine može da bude 4.000 - 5.000 dinara.
 
"Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Između ostalog, jer je još uvek pitanje da li ćemo imati šta da oberemo", kaže on.
 
Tekst u celini čitajte u Blicu.
  • Branka

    01.03.2023 12:42
    Berba malina
    Berem 14 god,i dobar sam berači,dobre da iskoriste,pomaganje lošima,bez nadoknade,negde loši uslovi,svega ima i svašta,lažljivi,prevaranti,jedno priča ,drugo misli,treće radi,ma svi skoro idioti na svoj način,dobrog gazde nema,jer gleda sebe i svoju zaradu i da korist on uzme,što je uvek tako,sve kreteni,nijednog da izdvojim i kažem okej gazda
  • Saki

    06.07.2022 00:17
    Laz za dnevnice
    Dnevnice plaćaju po 4.000 i za to ti dušu izvade!!! Radis od 5 ujutru pa dokle ne padne mrak!!!!
  • dobar radnik220

    05.05.2022 11:19
    u kraljevu i cacku ima posla na njivama za branje jagoda visanja tresanja isvog voca u sezoni a cena rada je ove godine 400din.sat hrana i prevoz obezbedjuje gazda tako da je ovde mnogo bolje i placa se svaki dan jer se i zivi svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.