Građani i aktivisti blokirali put Valjevo - Lajkovac zbog kopanja litijuma

Stanovnici sela Lukovac i ekološki aktivisti blokirali su danas oko podneva put Valjevo - Lajkovac u znak protesta zbog aktivnosti kompanije Eurolitijum.
Ova kompanija u tom delu Srbije vrši iskopavanja u potrazi za litijumom.
Prema navodima portala Nova.rs, među učesnicima protesta je i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji je najavio blokadu mosta Gazela u Beogradu ukoliko kompanija Eurolitijum "nastavi sa trovanjem zemlje na području Lukavca".
"Na mestu gde su zaboli sonde, ljudi su ostali bez vode koja je zatrovana borom. Sud je zabranio i presudio da je Eurolitijumu na tom području zabranjeno da vrši istražne radnje, a onda su se setili da to isto rade na razmaku od manje od 500 metara. U kojoj to zemlji je dozvoljeno da se ljudima truje voda", upitao je Jovanović.
 
Mediji su preneli i da je u Lukavcu raspoređeno više policijskih vozila a učesnici skupa, među kojima su pored predstavnika Ekološkog ustanka i aktivisti udruženja "Ne damo Jadar" i "Kreni-Promeni", najavili su da će blokada trajati oko sat vremena.
  • Gastrabajter DE

    28.04.2022 13:47
    A bile dobre 3 crvene?

    "Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite, ustanite da vidite kako su mali"

    - Matija Gubec.



  • Ma

    28.04.2022 13:47
    Ma
    Ma mogu da blokiraju sta hoce dok nedobiju po nosu i dzepu! Narod je glasao za Litijum i tuje kraj! Daje drugacije,AV nebi jos bio na vlasti! A volja naroda je svetinja?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.