AP: Srbija prikazala kineski raketni sistem, uprkos zabrinutosti Zapada i suseda

Srbija je javno prikazala nedavno kupljeni kineski raketni sistem, povećavajući brigu Zapada i komšija da bi naoružavanje moglo da ugrozi ionako krhki mir u regionu, piše agencija AP.

Iako Srbija zvanično stremi članstvu u Evropskoj uniji, naoružava se uglavnom ruskim i kineskim oružjem.

Vašington je 2020. godine upozorio Srbiju da ne kupuje raketni sistem FK-3, navodeći da Srbija odanost evrointegracijama i Zapadu mora da dokaže usklađivanjem vojne opreme sa zapadnim standardima.

Srbija je prvi operater kineskog raketnog sistema u Evropi.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na kraju prikaza dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) na vojnom aerodromu u blizini Beograda da sistem FK-3 ne može nikog drugog da ugrozi, ali da može da brani Srbiju i da deluje "veoma odvraćajuće" prema svakom potencijalnom agresoru.
 
Kako piše agencija AP, postoji zabrinutost da bi Rusija mogla Srbiju da ugura u oružani sukob sa komšijama kako bi skrenula pažnju sa rata u Ukrajini.
 
Iako je Srbija glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Beograd odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama Moskvi, navodi AP.
  • promašena

    01.05.2022 10:02
    investicija! Mi u Srbiji se vec par decenija zabavljamo "ratujuci" izmedju prvih i drugih srbijanaca.
  • Dragan

    01.05.2022 08:47
    Ah
    Isti ovakav su ukrajinci ali ruski rasturili sa dronom.Ina slika na you tube.Bukvalno kse razleteo kao balon ostali samo delivi kamiona i zadnjih kraha cevi.Ne brinite Srbi sve ćete ovo vi plaćati.A ko će nas napasti ?Mali klinac u SAD pritisne dugme i cela Srbija nestane.Ni jedna članica NATO oko nas ne kupuje iružije,Mađarska 6 gripena,Rumunija,Bugarska ništa,Hrvatska ništa,Crna gira ništa Hrvatsko nebo štite mađarski i američki avioni.
  • Hell Bent Flyer

    01.05.2022 08:08
    "Србија се сагињати неће!"

    Hahahaha .... To su Miloševićeve reći pred NATO bombardovanje i znamo jako dobro ishod. To nadmeno kur*enje nam se kroz istoriju surovo obilo o glavu. O tome ćemo kasnije.

    Nego, zašto Srbija nije prikazala na šta nam liče bolnice, škole bez toaleta, uništene ustanove, putevi rasćerdana zdanja, oronula infrastruktura .....

    Kada bi Srbija to lepo prikazala svi strahovi i zabrinutost bi nestali jer neko toliko bedan i zaostao ne bi bio u stanju ni da ratuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.