BIRODI pokrenuo "Radnički panel", svaki radnik koji ukaže na kršenje zakona biće zaštićen

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je na Međunarodni praznik rada da je pokrenuo "Radnički panel" čiji je cilj da uspostavi sistem za prikupljanje podataka o položaju radnika u Srbiji.
BIRODI pokrenuo "Radnički panel", svaki radnik koji ukaže na kršenje zakona biće zaštićen
Foto: Pixabay

To se odnosi na radnike koji su članovi sindikata, ali i sindikalno neorganizovane, što je, kako je navedeno, neretko posledica nezakonite i nesankcionisane samovolje vlasnika kapitala koji sprečavaju takvo organizovanje.

"Svaki radnik koji postane član 'Radničkog panela' dobijaće ankete kojima će se meriti pre svega: materijalni položaj radnika, uslovi rada, poštovanje zakona koji se tiču radnika, ali i društveni položaj radnika i njihovih porodica pre svega u kontekstu društvene uključenosti", naveo je BIRODI.

Kako je naglašeno, svaki radnik koji ukaže na nezakonitosti biće zaštićen u skladu sa zakonom, pre svega Zakonom o radu, ali i Zakonom o zaštiti uzbunjivača.
 
Na osnovu prikupljenih podataka, BIRODI će inicirati promenu institucionalnog i normativnog okvira "sa namerom da se ostvari član 1 Ustava Srbije, koji ovu državu definiše i kao socijalno pravednu u kojoj su pravo na rad i pravo na štrajk ustavom garantovani, a prava radnika deo ljudskih prava".
  • Ok

    01.05.2022 16:33
    dali očekuju da ce i zaposleni u JP-u da prijave nezakonito poslovanje ukoliko ga uoče? Nedavni dogadjaji u EPS- u su još "vruci" i da nije došlo do kolapsa sistema Miiico G. bi još gazdovao i ekspresno delio otkaze svakom ko bi i pomislio da prijavi o nepravilnostima. Zatim primer Ling-Longa itd itd itd....
  • Radnica

    01.05.2022 11:41
    Prijatno iznenadjena
    Ovo mi se čini kao baš ozbiljna inicijativa. Mislim da može imati efekta. Mene samo malo plaši da li će poslodavci imati uvid u to ko je član ove organizacije, pa onda da iz tog razloga tu osobu ni ne zaposle.
  • /

    01.05.2022 09:53
    /
    malo je kasno za poginule rudare koji su ukazivali na to da mogu izginuti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija