Pašalić: Sankcije prema poslodavcima koji krše prava radnika često nedelotvorne

Položaj radnika u Srbiji daleko je od zadovoljavajućeg uprkos tome što Ustav Republike Srbije i njeni zakoni garantuju prava iz oblasti radnih odnosa u skladu sa najvišim standardima.

Kako povodom 1. maja saopštava zaštitnik građana Zoran Pašalić, visok stepen nezaposlenosti, rad "na crno", ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja samo su neki od situacija koji pokazuju da se prava radnika u Srbiji krše i da nisu dovoljno zaštićena. 

Koncept dostojanstvenog rada mora dobiti zasluženo mesto, navodi Pašalić.

U prethodnoj godini Zaštitniku građana najčešće su se prituživali građani zbog zlostavljanja na radu, otkaza ugovora o radu, neisplaćivanja zarada, neuplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje. 
 
Zaštitnik građana je u postupcima kontrole rada javne uprave došao do zaključka da je nalaganje mera i izricanje sankcija od strane Inspektorata za rad i Poreske uprave prema poslodavcima često nedelotvorno i necelishodno. Radnici u velikom broju slučajeva, apeluje Zaštitnik građana, nemaju adekvatne mehanizme za zaštitu svojih prava iz radnog odnosa, posebno u situacijama kada se radi o radnicima preduzeća u stečaju, kao i onima kojima su blokirani računi.
 
Poslednji podaci istraživanja pokazuju da radnici u Srbiji imaju najduže radno vreme u Evropi i dalje se zbog nemara poslodavaca dešavaju ozbiljne povrede na radu. 
 
Zakon o radu garantuje određena prava zaposlenima, ali poslodavac i dalje ima prostor da postavlja uslove rada, da brani ili otežava sindikalno organizovanje, a sa druge strane zaposleni su primorani da pristanu na eksploataciju kako bi zadržali posao i obezbedili svojoj porodici egzistenciju, upozorava ova institucija.
 
"Zapošljavanje, pravo na stručno usavršavanje, sigurnost i bezbednost na radu, izjednačavanje položaja žena i muškaraca na tržištu rada, i ne manje važno pravo na rad ranjivih grupa moraju biti prioriteti države u unapređenju oblasti rada. Sa druge strane, potrebno je da nadležni organi uspostave efikasnu saradnju i razmenu informacija, kao i da preduzimaju sve mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih", ističe Zoran Pašalić.
  • B

    01.05.2022 12:38
    Zato sto ih nema
    Kada sam prijavio poslodavca, firmu sa preko 500 zaposlenih, da ne uplacuje doprinose 2011.dobio sam otkaz, a inspekcije su dopustile vlasniku da sva sredstva prebaci na drugu firmu.
    Rezime, od onda ne mogu da dobijem posao, a svi koji su mesec dana posle tuzili firmu,sada imaju rupu u stazu,jer su inspektori savetovali vlasnika, pa iaoko su radnici pobedili na sudu,nema sredstava da se naplate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.