FOTO: Sindikati pozvali radnike da se "opasulje", protest i ispred Jure

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" pozvali su danas sa Prvomajskog skupa na Trgu Nikole Pašića u Beogradu radnike da se sindikalno oganizuju.

Predsednica tog sindikata Čedanka Andrić je na skupu pod nazivom "Opasulji se - organizuj se u sindikat" rekla da je "to jedini način da zaštite svoja prava".

Ona je rekla da se u narodu podrazumeva da je potrebno da se neko dozove pameti, a da bi u ovom slučaju to podrazumevalo da se radnici organizuju u sindikat.

Prema njenim rečima tri su ključna cilja ovog sindikata - bezbedni rad, kolektivni ugovori i dostojanstvena zarada.
 
 
"Politika niskih zarada je oterala radnike iz Srbije. Nećemo se zaustaviti u svojoj borbi dok radnici ne budu imali dostojanstvene zarade", rekla je Andrić.
 
 
Protest i ispred Jure
 
Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovali su Prvomajski protest u Leskovcu. Glavna parola protesta je "Naš stav - poštujte Ustav", prenosi N1.
 
"Pre 136 godina radnici u Čikagu su se pobunili za 'tri osmice'. Borba od tada traje. Danas, posle tolikih godina, mi se u Srbije borimo za te tri osmice", kazao je predsednik SSSS Ljubiša Orbović Orbović okupljenima ispred fabrike "Jura" u Leskovcu.
 
Kako je pojašnjeno, protest ispred ove fabrike je organizovan "zato što je u Juri nemoguće organizovati sindikat, a oni koji su to i hteli, završavali su sa otkazom, i pre nego sto su uspeli da ga formiraju".
 
Kako javlja reporter N1, na skupu nisu viđena obeležja leskovačkih sindikalista, dok niških i beogradskih jesu.
 
Okupljanje članova sindikata započelo je na gradskom trgu, odakle su se uputili ka fabrici "Jura".
  • slavi se

    01.05.2022 17:29
    bezbrižno na svakom izletištu praznik rada i prava radnika. Nema oskudacije od kada se predsednik brine o zalihama u našim frižiderima. Cela nacija se lično uverila u to nedavno.
  • Interesantno

    01.05.2022 15:38
    *
    Gde ste bili 3.aprila? Sedite kod kuće sad.
  • Iz Nemačke

    01.05.2022 14:23
    Ko može neka beži odatle
    na vreme što pre svetlosnom brzinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.