Tužiteljka Krivokapić: Mandat obeležen aferama vlasti i poziv za svedoka Dijane Hrkalović

Ime bivše beogradske više javne tužiteljke Nataše Krivokapić, pomenuto je u sudnici Specijalnog suda prošle nedelje tokom suđenja nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović.
 Tužiteljka Krivokapić: Mandat obeležen aferama vlasti i poziv za svedoka Dijane Hrkalović
Foto: 021 (ilustracija)

Hrkalović ju je, zajedno sa svojim advokatom, predložila za svedoka. Hrkalović je navela da je tužiteljka Krivokapić nekoliko puta urgirala da joj se dostave izveštaji o analizi telefona Veljka Belivuka u trenutku kada je protiv njega trajala istraga zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, prenosi Nova.rs

Hrkalović je tvrdila da je dostavljanje spornih izveštaja zaustavio bivši ministar Nebojša Stefanović, kao i da je usput poručio tužiteljki "da mu se obrati, ukoliko ima problem s tim predmetom".
 
Na suđenju Hrkalović javnost je mogla da čuje kako se provela bivša beogradska viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić, kada je pokušala da radi svoj posao i od policije dobije ono što joj je u tom trenutku bilo neophodno za istragu. Sudeći po izjavama Hrkalović, tužiteljka Krivokapić je u julu 2017. poslala više urgencija da joj se dostave pomenuti izveštaji, dok joj na posletku nije poručeno da se obrati ministru Stefanoviću.
 
Ono što nije rečeno, jeste da je upravo taj mesec bio poslednji zakonski rok da se protiv Belivuka podigne optužnica zbog ubistva na šinama, kom je tada otkucavao šesti mesec proveden u pritvoru. Hrkalović je kazala da su nakon navodne drske poruke ministra urgencije tužiteljke prekinute, kao i da su sporni izveštaji dostavljeni kasnije po nalogu suda. U kakvom je stanju "očerupanosti" bio taj izveštaj, ostaje da se nagađa, piše portal Nova.rs.
 
Takođe, ukoliko su tvrdnje Hrkalović tačne, optužnica koju je VJT moralo da podigne protiv Belivuka krajem tog istog meseca, nije se oslanajala na sporne izveštaje jer su isti ostali u policiji. To bi ujedno mogao da bude razlog zašto se Belivuk od osumnjičenog ubice "pretvorio" u optuženog saučesnika ubistva Vlastimira Miloševića.
 
Mandat Nataše Krivokapić obeležile su i brojene afere vlasti
 
Za višeg javnog tužioca imenovna je u januaru 2015. godine, a početak njenog mandata ostaće upamćen po pokušaju da rad tog tužilaštva, posle više godina, učini transparentnijim za javnost. Uprkos nespornim naporima, vlast je stvarala aferu za aferom, koje su zbog nadležnosti, mahom dospevale na postupanje kod tužiteljke Krivokapić i automatski od nje iziskivali povlačenje pred novinarskim pitanjima i javnošću.
 
Kao i u slučaju ubistva na šinama, mnoge od njih ostale su zatrpane u policiji, koja je po običaju, vruć krompir prebacivala u dvorište tužilaštva svaki put kada je javnosti trebalo saopštiti da je određeni slučaj propao, navodi se u tekstu portala Nova.rs.
 
Poslednja godina mandata tužiteljke Krivokapić ostaće upamćena najpre po slučajevima za koje je bilo više nego očigledno da su "pod šapom" i prismotrom izvršne vlasti. Tako je najpre slučaj političara pedofila, o kom je govorio Igor Jurić, ostao van domašaja tužilaštva i adekvatnog procesuiranja. Jurić je izjavio da je Krivokapić prisustvovala njegovom saslušanju zajedno sa svojoim postupajućom zamenicom, kao i da je sve vreme izlazila iz kabineta kako bi telefonirala. Sve to je prouzrokovalo da žrtva političara pedofila odluči da ne progovori javno, ali i da se Jurić povuče.
Gnev javnosti tužiteljka Krivokapić je navukla na sebe i u slučaju Vladimira Cvijana, nekadašnjeg bliskog saradnika Alčeksandra Vučića, koji je nakon medijske ilegale pronađen mrtav u Dunavu 2018. godine, pune tri godine pre nego što je javnost saznala za njegovu smrt, piše Nova.rs. 
 
Već krajem prošle godine, bilo je očigledno da Krivokapić neće produžiti mandat na čelu VJT, a prema rečima izvora portala Nova.rs iz pravosuđa, razlog za to su upravo bili pritisci kojima je neporekidno bila izložena. Početkom godine upućena je u Republičko javno tužilaštvo, gde je potom i izabrana za zamenika republičkog tužioca.
 
Opširnije na portalu Nova.rs.
  • A3

    02.05.2022 20:45
    Ni traga od pravne države
    Ponovo je potvrđeno ono što je odavno jasno: u Srbistanu ne funkcionišu ni sudovi, ni tužilaštvo, ni policija. Sve radi ili ne od slučaja do slučaja i po zahtevima vrhovne vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija