Cene hrane u svetu divljaju, a Srbija poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko

Srbija ima tri i po miliona hektara obradivog zemljišta, koje se sve češće koristi za izgradnju industrijskih zona i stambenih kompleksa.
Cene hrane u svetu divljaju, a Srbija poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko
Foto: Pixabay
Stručnjaci se tome protive, uz podsećanje da je hrana sve skuplja i da plodno zemljište treba da ima isključivo poljoprivrednu namenu.
U Sremskoj Mitrovici oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta pretvoreno je u građevinsko i industrijsko. 
"U periodu kada su se formirali i kad su se radili planski dokumenti i pretvaranje poljoprivrednog zemljišta, morali su tako da se urade, jer je tada nezaposlenost bila veoma velika, a novi proizvodni i radni kompleksi su otvarali nove mogućnosti za zapošljavanje radnika", rekla je Mirjana Vlasut, direktorka Javnog preduzeća za poslove urbanizma Sremske Mitrovice.
 
Kako bi sačuvali poljoprivredno zemljište, Šapčani su našli rešenje - 330 hektara zemljišta nekadašnje fabrike ustupili su investitorima. A pre dve decenije, Grad je kupio 600 hektara od Društvenog preduzeća "Mačva".
 
"Trenutno u ovoj zoni posluje oko 35 poslodavaca i ova zona je postala izuzetno atraktivna i za domaće i za strane investitore upravo zahvaljujući ulaganjima države i izgradnji novog autoputa od Rume ka Šapcu, izgradnji novog mosta preko Save i brze saobraćajnice do Loznice", rekao je Živan Bajić iz Gradskog veća za privredu Šapca.
 
Promene u domaćoj regulativi svedoče da se, posle skoka cena hrane na svetskom tržištu, i u Srbiji pažljivije analiziraju posledice stihijskog pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Međutim, i dalje su evidentni propusti u upravljanju strateškim resursima.
 
"Imamo ogromne površine zemljišta koje su prešle na korišćenje u industrijske zone, to je približno 11.000 hektara samo u Vojvodini, a na nivou cele Srbije u toku godine ode čitavih 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za izgradnju raznih infrastrukturnih objekata", naveo je za RTS građevinski konsultant Sima Stokić.
 
Zemljište u Srbiji je svojevrsni pedološki muzej Evrope po različitim tipovima zemljišta, posebno tip černozem, koje je pogodno za ratarske kulture.
 
"Jasno je da mora da postoji urbanizam i industrijalizacija i da strateški položaj određuje gde će biti nešto pozicionirano, ali je pre prevođenja zemljišta u drugu namenu odnosno u poljoprivrednu, u neku drugu, potrebno raditi projektne procene. Da se pre promene namene zemljišta konsultuje stručna javnost i da ona bude na neki način donosilac odluke da li će to zemljište promeniti namenu", navela je Marija Ćosić, profesorka Poljoprivrednog fakulteta.
 
U Grčkoj su na vreme shvatili da je kvalitetno i nezagađeno zemljište najskuplji prirodni resurs, pa su na manje plodnim oranicama dozvolili da investitori postavljaju solarne panele.
 
"Sve više kompanija dolazi iz inostranstva i Atine i kupuju zemljište u regionu Tesalije. Reč je o ravnici u kojoj ima mnogo sunčanih dana. Solarni paneli se montiraju na malim poljoprivrednim parcelama, obično na 10 ari, a ugovori traju do 25 godina", rekao je Vasilios Karaulanis iz upravnog odbora Komore Magnezije u Grčkoj.
 
Zakoni ne mogu baš sve da urede, pa je tim pre od značaja da lokalne samouprave i građani zahtevaju da se za svaku značajniju investiciju napravi precizna analiza o tome šta lokalna zajednica dobija, a šta eventualno gubi.
  • Vladan

    05.05.2022 13:18
    @dobrivoje

    Pa takvi kao ti tooiko cene dedino imanje da su pobegli u drugu državu od njega.
  • Stohadin

    05.05.2022 01:10
    Hrana
    Ma šta vas briga za to.
    Srbija je ekonomski tigar.
    Sposobna je ona da sve sama uvozi.
    Koji će joj još i proizvodnja bilo čega.
  • Mitar

    04.05.2022 21:36
    @ Voja
    Beoradjani ce umesto upaljaca za sledece gradske izbore dobijati 2 lit.goriva za kola.Olovka ostaje,dok se upaljac izostavlja da ne zapale gorovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.