Vučić: Politička pozicija Srbije nikad teža, dodatno komplikovana izjavama Putina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je politička pozicija Srbije "nikad teža" kao i da je "dodatno komplikovana" izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina.
Vučić je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Berlinu, rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini, "gotovo nemoguća".
"Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške stavove. Srbija je već 71 dan na istoj poziciji. Nisam ni juče tokom razgovora sa kancelarom Šolcom skrivao našu poziciju", kazao je Vučić u obraćanju novinarima.
Ponovio je da je Srbija na evropskom putu, da se neće "okretati nigde drugo" kao i da ostaje vojno neutralna.
 
Vučić je dodao da razgovori koje je vodio sa nemačkim zvaničnicima nisu bili jednostavni. 
 
"Nemačka je najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu, ne možemo mi da biramo i da menjamo njihov stav po pitanju Kosova jer to se neće dogoditi. Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačkih zvaničnika za razgovore a sutra ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju", rekao je Vučić.
 
On je naveo i da je sinoćni razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Berlinu bio "mnogo težak" i najavio da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 13. maja u Briselu.
 
"Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo. Neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali za mene je važno da su nemački predstavnici govorili da ono što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo", rekao je predsednik Srbije.
 
Dodao je da će u sutrašnjem obraćanju građanima više govoriti o kako je rekao, "svim velikim problemima" s kojima se Srbija suočava kao i o tome kako će Beograd odgovoriti na njih.
 
Dodao je da bi početkom juna trebalo da se konsultuje s predstavnicima političkih partija o trenutnoj poziciji Srbije u svetlu krize u Ukrajini.
  • Dr Milanče Mitovski

    08.05.2022 09:09
    МАЛО ДАН - МАЛО НОЋ!
    У овим виртуелним временима догађају се свакојаке догодовштине које неумитно утичу поготову на поштене људе. Такви догађаји су протекли избори, рат у Источној Европи, економске недаће и слично. Власти нам дају топлоту око срца, а опозиција хладноћу око желудца. Када избори завршише, власти гледају све као да је бели дан, а њихови опоненти као да је стално тамна ноћ, тако и све виде. Свака изречена мисао од стране вође, његови послушници то исто понављају данима као папагаји. Да ли у то верују или тако су убеђени само они знају. Њихов полтронски систем доушништва је њихов непрестани систем рада и одвијање интерно све њихове активности.

    ♣ Пензионери нису имали проблема са грејањем. Ложили се на повећање пензијa.
    ♣ Наш председник брине о свему. Брига га за све.
    ♣ Не чудимо се што нам је свака власт иста. И бирачи су исти.
    ♣ Мој пензионерски живот дотекао, а сада отиче, отимали ми немилосрдно пензију у неповрат.
    ♣ Када могу многи стручњаци да живе са фалсификованом дипломом, ја ћу са фалсификованим животом!
    ♣ Боље да су ми отели мишљење, него што ми отимали пензију. Јефтиње је.
    ♣ Пензионери су отворили широк фронт борбe против глади. Од контејнера до контејнера.
    ♣ Формирање нове владе касни. Одговорни мисле да од актуелне нема боље.
    ♣ Министарка енергетике вредно ради. Најављује, осим осталог, и поскупљење струје и више од 30%.
    ♣ За неки досадашњи министри чека се оцена досадашњег рада изван и у криминалу.
    ♣ Главни стожер нашег друштва нема времена да размишља о будућој влади
  • plava tabla

    08.05.2022 00:23
    put bez izlaza
    11. mu može biti i presudna, stigo nama on u ćorsokak
  • Banexer68

    06.05.2022 08:58
    Zar ja da ti brišem s(g)uze ?
    Sam pao, sam se ubio.
    Šta se 'určiš, kad ne znaš da (s)letiš ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.