Jakšić: Vučić je talac sopstvene politike, Srbija kao u vreme Informbiroa

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi u teškoj situaciji u koju je, kako kaže, sam sebe doveo.
Po rečima Jakšića, Vučić je postao talac politike koju je vodio poslednju deceniju. 
 
"Ovo je trenutak raskršća, kao u vreme Informbiroa 1948", dodaje Jakšić za N1.

Jakšić je rekao da je Vučić sam sebe doveo u tešku situaciju i da će sada morati da se prilagodi zapadu i razveže se od Moskve u "onoj meri u kojoj je ta veza sa Rusijom bila neprimerena za zemlju koja želi u Evropsku uniju".

On dodaje da je ukrajinska kriza tome samo delimično doprinela, a da se Srbija sada nalazi na raskršu na kojem je bila SFRJ u vreme Informbiroa 1948.
 
Govoreći o pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji, Jakšić kaže da ne misli da se radi o pritiscima već o savetu, ponudi, izboru Srbiji "da odabere ono što je već odabrala"
 
"Da se vrati svom geostrateškom opredeljenju koje je Zapad", rekao je Jakšić.
 
Dodaje da je pitanje da li predsednik pokušava da sebi kupi još vremena, za šta kao primer navodi Vučićevu izjavu da ga je baš briga i za Amerikance, i za Evropljane i za Ruse i da će ako treba sam da brani Srbiju.
 
"Niko mu nije dao mandat da osami Srbiju. Razumem da je to za unutrašnju upotrebu i da nije realnost u kontaktima sa državnicima sveta, ali govori da je situacija takva da još nije definitivno prelomljeno", objašnjava Jakšić za N1.
 
Predsedniku preporučuje da smogne hrabrosti i kaže građanima kakva je situacija i da treba da se vratimo politici koju je formalno zagovarao. Prema Jakšićevoj oceni, takav zaokret ne bi bio previše rizičan.
  • zgađen

    05.05.2022 19:22
    Osnovne karakteristike
    Vođa je pre svega narcis i pacer što se tiče politike. To ne vodi dobrom.
  • Vigo

    05.05.2022 18:33
    Šta ćemo sad?
    Srbija kao u vreme Informbiroa, a Goli otok u Hrvatskoj.
  • Ташоли

    05.05.2022 18:03
    Пре ће бити да је Европа талац америчке политике.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.