RIK odbacio prigovor birača da mu je onemogućeno glasanje u inostranstvu

RIK je odbacio prigovor Ivana Markovića, sa boravištem u nemačkom gradu Ahenu, koji je naveo da mu je onemogućeno da glasa u inostranstvu, iako je blagovremeno podneo zahtev nadležnima.
RIK odbacio prigovor birača da mu je onemogućeno glasanje u inostranstvu
Foto: 021.rs
Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da je RIK Markovićev prigovor primio 4. maja.

"Možemo da konstatujemo da pravna zaštita po ovim pitanjima nije predmet uređivanja Zakona o izboru narodnih poslanika, već Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. RIK nije nadležan za ove postupke, niti ima pravo nadzora nad vođenjem i ažuriranjem biračkog spiska", rekao je Dimitrijević na sednici RIK i ocenio da je prigovor nedozvoljen.

On je kazao da je, prema informacijama kojima RIK raspolaže, uložen prigovor i na rešenje Opštinske izborne komisije iz Bujanovca, gde je bilo ponovljeno glasanje na parlamentarnim izborima.
 
"Što se tiče izbora za predsednika Republike, očekujemo da nam sve te spise, zajedno sa zbirnim izveštajem, proslede tokom današnjeg dana, pa ćemo u zakonom propisanim rokovima odlučivati. Što se prigovora tiče to je 72 časa, a što se tiče ukupnih rezultata izbora za predsednika Republike  96 časova. Očekujte sednicu 9. maja", rekao je Dimitrijević.
  • Milana

    06.05.2022 16:23
    Sprdnja
    Raspitajte se kad su bili i kad su okončani izbori u Francuskoj. Sve gotovo dva sata nakon izbora.
    Ovi razvlače već drugi mesec. Ili je naša "demokratija" daleko naprednija od Francuza, ili oni sebi nameštaju honorare tobožnjim zasedanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.