Brnabić: Biće jačih pritisaka za sankcije Rusiji, Vučić igra tu igru na neverovatan način

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u narednom periodu biti još jačih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
Brnabić: Biće jačih pritisaka za sankcije Rusiji, Vučić igra tu igru na neverovatan način
Foto: 021.rs
Ona je na TV Pink rekla da postoji veliko interesovanje Zapada za to zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, kao i da će u narednom periodu pritisci na Srbiju da to učini biti jači.
"Kada bi Srbija uvela sankcije Ruskoj federaciji, onda bi Evropska unija mogla da kaže – čitava Evropa je uvela sankcije Ruskoj federaciji. Sada zbog jedne malene Srbije, ne može to da kaže. Da je teško, teško je, da će biti sve teže, biće teže“, kazala je.
 
Premijerka je rekla i da predsednik Srbije pokušava da na te pritiske odgovori diplomatijom.
"Vučić igra tu diplomatsku igru na jedan neverovatan način i koristi svoje poznavanje i istorije i  prilika i prava i međunarodnog prava i presedana, i svaku put to stavlja na sto na tim sastancima, na način da bude teško da date argument protiv. Mi kao zemlja zaista pokušavamo u tim okolnostima da se držimo tog međunarodnog prava kao pijan plota", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je navela da izjava predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa Kosovom dodatno otežava situaciju Srbiji, te da je neverovatno koliko Putin, kako kaže, imitira sve ono što je Zapad radio 90 godina u slučaju Srbije i Kosova.
 
Na pitanje koliko je tačno to što u medijima iznose predstavnici opozicije, da privredu i građane Srbije čeka drastično poskupljenje struje, Brnabić je odgovorila da su to "neozbiljne pretpostavke i spekulacije".
 
"Biće teško, ali mislim da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima", kazala je.
 
Za obavezno služenje vojnog roka
 
Premijerka je, povodom predloga obaveznog služenja vojnog roka od 90 dana, rekla da treba uraditi detaljne analize i da se vidi koliko će sve koštati.
 
"Treba uraditi analizu troškova, ali moram da kažem da jesam za služenje vojnog roka, posebno u ovako kompleksnim okolnostima u svetu, za koje ne verujem da će skoro biti vraćene u normalu", rekla je Brnabić.
 
Ona je uporedila situaciju sa zemljama EU.
 
"Mnoge zemlje EU koje su poznate po svom liberalizmu imaju obavezu služenja vojnog roka. Neke su ukinule vojni rok, pa vratile, kao Litvanija. U Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Estoniji, Švajcarskoj, Austriji, na Kipru, u Grčkoj, Norveškoj, obavezno je služenje vojnog roka. Suštinski, to je ulaganje u državnu i nacionalnu bezbednost, a naša politika je uvek da čuvamo mir i bezbednost", rekla je Brnabić.
  • Peja

    09.05.2022 18:01
    Neslana sala majke Prirode
  • Лиманац

    09.05.2022 15:20
    Живела Србија! Живела Русија!
    Подршка властима Србије у борби против све јачих притисака на Србију у вези са увођењем санкција братској Русији!
  • Zasto 9. Maj ?

    09.05.2022 12:35
    Hrvatska nije bila oslobodjena
    Zasto se 9.maj uzima kao dan Evrope i pobede nad fasizmom ? Tada je kapitulirala Nemacka , ali u Evropi je ostala Hrvatska i NDH koji su oslobodjeni tek nedelju dana posle Nemacke i to 16.maja. A Zagreb je pao nedelju dana posle Berlina. Dan pobede nad fasizmom u Evropi bi trebao da se proslavlja 16.maja ako se Hrvatska racuna u Evropu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija