FOTO: Šetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu, uzvici "Živeo Putin"

U Beogradu je održana manifestacija "Besmrtni puk" tokom koje je poručeno da su "Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije".

U šetnji su učestvovali ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar bez portfelja Nenad Popović, funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović... 

Kako javlja N1, okupljeni su ruskom ambasadoru uzvikivali: "Ura", "Živela Rusija", "Živeo Putin".
 
Na društvenim mrežama mogle su se videti i fotografije na kojima je na čelu kolone vođa klerofašističkog pokreta "Obraz" koji u rukama nosi fotografiju Draže Mihailovića.
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da su "Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije". Dodao je da je na današnji dan, 9. maj, u Drugom svetskom ratu 1945. godine kapitulirala Nemačka i da se "sećamo najveće pobede u 20. veku".
 
"Naše deke i bake su pobedili u ovom ratu zajedno sa našom braćom Rusima", rekao je Popović.
 
On je dodao da današnja generacija ima obavezu da svim političkim sredstvima brani dve najveće vrednosti Srbije - slobodu i nezavisnost.
 
Na čelu kolone je bio veliki transparent "Besmrtni puk Beograd" i figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo "Z".
 
 
Mnogi od okupljenih nosili su, kako je objašnjeno, slike svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu, kojima je i namenjena ova manifestacija, kao i veliku trobojku koja istovetna i za Srbiju i za Rusiju.
 
Povorka "besmrtnog puka održaće" se i u Novom Sadu, po drugi put. U pozivu građanima i medijima navedeno je da će u šetnji centralno mesto imati srpsko-ruska zastava.
"Besmrtni puk" je manifestacija koja se pojavila u Rusiji 2012. godine i uglavnom ga organizuje ruski državni aparat. Tokom protekle decenije proširio se i po pojedinim zemljma u svetu preko raznih udruženja bliskih Rusiji između ostalog i u Srbiji, kada je prvi skup bio 2016. godine u Beogradu. Pre epidemije kovida koja je izazvala prekid, u Srbiji je 2019. godine bilo najmasovnije organizovanje, uglavnom uz podršku vlasti i to u 13 gradova, među kojima je bio i Novi Sad. 
 
Mnoge antifašističke i levičarske organizacije i pokreti koji neguju sećanje na antifašizam na prostoru Jugoslavije su kritikovali ove manifestaciju uz, između ostalog, isticanje da ikonografija koja se pojavljuje predstavlja reviziju istorije u pokušaju da se četnici i slični saradnici fašista prikažu kao antifašisti i uz jasno isticanje nacionalističkih i desničarskih poruka kojima ne bi trebalo da bude mesto na ovakvim okupljanjima.
  • Brat

    09.05.2022 18:27
    Najjaci su komunisti koji nose zastave sa krunom, Boze sacuvaj u sta se Srbija pretvorila...
  • Realista

    09.05.2022 16:26
    dijagnoza
    Ovo je bolesno.
  • Vesna

    09.05.2022 15:54
    Sramota me.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.