Vučić o Kosovu i SE: Priština srušila Vašingtonski sporazum, naše moći su male, ali život je borba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum.
Vučić o Kosovu i SE: Priština srušila Vašingtonski sporazum, naše moći su male, ali život je borba
Foto: 021.rs
 On je upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore, "kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu".
"Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali", rekao je Vučić na otvaranju Sajma automobila.
Vučić je rekao da ne zna da li Priština ima većinu za ispunjenje tog zahteva, ali da prosta računica govori da mogu da očekuju oko dve trećine glasova ukoliko ih podrže samo one zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova.
 
"Dobili su sada podršku SAD i za ulazak u Partnerstvo za mir. To je pritisak na ovih pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost i poziv Srbiji da i mi to učinimo. Ali sve to njima ne vredi previše ako ne dobiju ‘zeleno svetlo’ od Beograda i Srbije", rekao je Vučić.
 
On je rekao da će u petak u 11 časova biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će biti razmatrano i to pitanje, ali da on smatra da Srbija ne treba da bude nervozna već da treba da pokaže da je spremna da pruži snažan odgovor i da se bori i čuva svoju zemlju. Vučić je dodao da ne očekuje nikakvu reakciju Zapada po pitanju poteza Kosova.
 
"Oni su mnogo jači, ne mislim na Prištinu nego na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljaji i koji ih i danas održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala i slobodarska zemlja i pokušaćemo da se na miran i diplomatski način tome suprotstavimo. Naše moći su male, ali život je borba. Nema povlačenja i predaje niti sklanjanja pred ucenama i ultimatumima", rekao je on.
 
Predsednik Srbije je dodao da se na tom slučaju pokazalo pravo lice onih koji su u prethodnom periodu stalno pominjali evropske vrednosti i zalagali se za međunarodno pravo.
 
"Pokazali su da oni nemaju te evropske vrednosti i da medjunarodno pravo poštuju samo onoliko koliko mogu da ga iskoriste u svom interesu", rekao je Vučić.
 
Vlada Kosova održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.
 
"Savet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
  • Jaa

    13.05.2022 12:46
    razvodnjavanje, od sustine da se odluta, istina je za ratni raspored, okrenite se oko sebe, pitajte
  • jadnik sa portala

    13.05.2022 06:42
    @aga
    Pretpostavljam da imaš problema sa vidom i sluhom (pamet neću pominjati) čim ovo što se dešava sa Srbistanom smatraš uspehom. Blago tebi što umeš da vezuješ pertle i znaš tablicu množenja (i ako si nepismen) i što si patrJota. Svaku crvenu, koju su ti udelili, pošteno si zaradio.
  • @Darko

    12.05.2022 16:35
    "A to govori da Kosovo ima bolje diplomate kontakte i slogu za razliku od Srba."

    Ovo i jeste suština, Kosovari i Albanci, tj njihova dijaspora i mafija znaju odakle dolaze moć i uticaj i zbog toga već trideset godina imaju svoje kongresmene u američkom parlamentu koji lobiraju za njih i guraju njihovu priču, naravno za milionske iznose. Lobiranje je isto što i mito samo legalno. Mi se oslanjamo na međunarodno pravo, moral i ostale prazne priče koje odavno ne donose rezultate i zato ovako i prolazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.