SAD: Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje same određuju prioritete

Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete, naveo je portparol američkog Stejt departmenta za Glas Amerike.
SAD: Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje same određuju prioritete
Foto: Pixabay
Vašingtonskim sporazumom, koji su tadašnji lideri Srbije i Kosova potpisali u Beloj kući septembra 2020. godine, dve strane su se u odvojenim dokumentima obavezale na ekonomsku saradnju. 

Sporazum ima i politički deo koji je uključivao jednogodišnji moratorijum na uzdržavanje Prištine od prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama i Beograda od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Moratorijum je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje. I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom EU, ključan da bi obe zemlje otključale evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu", naveo je portparol Stejt departmenta na pitanje Glasa Amerike, povodom tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Priština prekršila Vašingtonski sporazum zahtevom da uđe u Savet Evrope.
 
Septembra 2021. godine, uoči isteka jednogodišnjeg moratorijuma, Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.
 
Pošto je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc juče podnela zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope, Vučić je u Beogradu rekao da je Priština "brutalno pogazila" vašingtonski sporazum.
 
"Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 SB UN ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali", naveo je Vučić.
  • Zebra

    14.05.2022 10:29
    Srbija je suverena zemlja kojom vladaju jeftine duše koje bi zarad svojih interesa sve uradile.
  • Zoja

    14.05.2022 08:55
    Zoja
    Apsolutno se slazem!
  • Tt

    14.05.2022 08:51
    Tt
    Onaj koji gradi i ulaze ogroman novac,taj sigurno nema nameru da sve ostavi! Kosovo je izgubljeno odavno i tuje kraj,price! Nego gledajmo mi da ocuvamo,ovo stonam je ostalo da i to neizgubimo! Kao,kako i od cega cemo,ziveti jer ako nastavimo sa ovom,suludom politikom i avanturizmom,nejcemo se provesti,dobro! Njih je previse,nas je premalo i valja nam se pripojiti jacem da ocuvamo,ovo sto imamo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.