Najrazvijenije zemlje sveta pozvale Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja pohvalile su Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog usklađivanja spoljnih politika sa EU, uključujući sankcije.
Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i obavezujući sporazum, objavljeno je sinoć na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka u Nemačkoj.
Kako je navedeno, time bi se "dozvolilo ostvarenje njihovih evropskih stremljenja, doprinelo regionalnoj stabilnosti i ostvarila dobrobit za sve ljude u regionu".
Pozdravili su napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.
 
Ministri G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zapadnobalkanske šestorke da se, kako se navodi, osigura bezbednost, stabilnost i prosperitet u regionu.
 
Pozdravili su što je Zapadni Balkan ujedinjen u osuđivanju ruske agresije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN. Pozdravili su usklađenje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim merama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim merama.
 
"Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu. Pozivamo Srbiju da učini isto", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da zemlje G7 moraju da nastave da "pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i osetljivost na ekonomsku prisilu", navodi se u saopštenju.
 
Snažno se podržava brzo otvaranje pregovora Severne Makedonije i Albanije.
 
Pozivaju se zemlje regiona da unaprede unutrašnje reforme, posebno vladavinu prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju klimu za civilno društvo i nezavisne medije i nastave napore u sprečavanju radikalizacije nasilja, da podrže pomirenje, borbu protiv dezinformacija o genocidu, kao i glorifikaciju ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.
 
U saopštenju se izražava zabrinutost zbog produbljene političke krize u BiH i osuđuje svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.
 
"Nećemo tolerisati secesionističke politike Republike Srpske koji ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regiona", navodi se u saopštenju.
 
Poziva se na vraćanje vlada na svim nivoima na punu funkcionalnost da mogu da nastave u punoj meri rad, stavljajući po strani zapaljivu retoriku koja izaziva podele i izbegavajući svako delovanje koje bi moglo da destabilizuje BiH.
 
Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan.
  • zoran

    15.05.2022 23:09
    Bez veze
    Maliciozni licemeri!
  • Ljiljana

    15.05.2022 16:45
    Ne znaš geografiju
    -160 država nije uvelo sankcije Rusiji -
    To su vanevropske države, daleko su od Ukrajine, neće da se mešaju, opredeljuju i nije ih briga. Od 10 nabrojanih " evropskih"država 4 je u Aziji: Turska, Jermenija, Azerbejdžan i Kazahstan. Ostale evropske države koje nisu uvele sankcije: Rusija - pa neće valjda sama sebe sankcionisati; Belorusija - jedini politički i vojni ruski saveznik u Evropi; Moldavija strahuje da je sledeća meta agresije, pa ne bi da izazivaju; BiH je disfunkcionalna država po svim pitanjima, ni po ovom nemaju zajednički stav; Vatikan je papska država i država Katoličke crkve, neće se izjašnjavati, ali će savetovati i apelovati; Srbija - nema spoljnopolitičku, niti bilo koju strategiju, rezultati anketiranja stanovništva su važniji od odgovorne i državničke politike.
  • Kokoška i jaje

    15.05.2022 13:41
    Ako bi neko mogao da sazna, možda malo istraživačkog novinarstva, kako su ove zemlje nama pomogle da smanjimo "osetljivost na ekonomsku prisilu" od upravo njihovih višegodišnjih pretnji i ucena? Srbiji sankcijama prete upravo ove "prijateljske" zemlje i niko drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.