Uhapšena dvojica Poljaka zbog fotografisanja fabrike "Sloboda" u Čačku

Policija je u subotu uhapsila dvojicu državljana Poljske zbog toga što su neovlašćeno fotografisali okolinu fabrike namenske industrija "Sloboda" u Čačku.
Kako su objavile Večernje novosti, J. L. (26) i K.J. (42) su snimali okolne puteve i zgradu kompanije. 
 
Prema navodima lista, kada su pripadnici obezbeđenja krenuli da im prilaze, oni su počeli da beže. Obezbeđenje ih je sustiglo i zadržalo u prostorijama fabrike do dolaska policije. Njima je određeno zadržavanje od 48 sati.

Kako piše Danas, da su oni uhapšeni, u nedelju je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, gostujući na televiziji Prva, istakao da dva poljska državljanina saslušavaju pripadnici službi, dodajući da su oni "možda slikari, fotografi" uz opasku da "ne zna šta je zanimljivo da slikaju baš tu fabriku".

– Interesantna je to priča. I to baš fabrika "Sloboda". Tačno bi pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je "Sloboda". One koje proizvode punjenja, mine i granate, jer se to sad troši u enormnim količinama svuda - naveo je Vučić.
 
Danas je poslao pitanja Višem tužilaštvu u Čačku kako bi potvrdio ovu informaciju, ali im odgovori nisu stigli.
 
Novosti navode da su poljski državljani u Čačak došli 8. maja i da su u njihovim telefonima pronađeni snimci prilaznih puteva ka fabrici, kao i dve fotografije unutrašnjosti fabrike. Izvori lista iz istrage naveli su da su se osumnjičeni branili tvrdeći da su fotografisali prirodu i da nisu znali da je reč o fabrici namenske industrije.
 
Ovo hapšenje dolazi u trenutku zategnutih odnosa na između Beograda i Varšave. Naime, otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu, Srbija se suočava sa velikim brojem lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. U početku su ove dojave bile skoncentrisane na kompaniju Er Srbija koja je jedna od retkih aviokompanija koja je nastavila da leti za Rusiju. Uskoro su, međutim, lažne dojave počele da dobijaju i škole i veliki tržni centri.
 
U jednom od javnih izlaganja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su obaveštajne službe ustanovile da ove dojave dolaze iz Ukrajine i jedne zemlje članice EU. Nedugo posle toga otkriveno je da je mislio na Poljsku.
 
Ukoliko bi se istragom utvrdilo da ima elemenata špijunaže uhapšeni bi mogli da budu osuđeni na do osam godina zatvora.
  • g pen

    17.05.2022 12:05
    Iznogude, jos nisi odgovorio zasto koristis ime proizvoda sa tog zlog zapada? A to sto tako fonetski zvuci bas i nije opravdanje. Hajde oladi, neces dobiti dva sendvica.
  • Изногуд

    17.05.2022 10:54
    @g pen
    Иначе, у српском језику се пише онако како говориш. У овом случају, фонетски би било Изногуд.
    Колико је то добро или не, не знам, али мислим да је свакако боље од тзв. хрватске верзије српског језика.
    Они пишу називе на оригиналним језицима, шта је поприлично смијешно. Тако нпр. Жак бива Jacques, a Џек Jack, а већина хрвата нема појма како се то изговара.
  • Изногуд

    17.05.2022 10:28
    @g pen
    Да ли уопште знашзбог чега си ми "објаснио" оно шта сви знају?
    И какве везе има тај податак да је то стрип и цртани филм са "запада"?
    Сад бих требао да ускликнем "ВАУ"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija