Istraživanje: Mladima važna ideologija partija, ali smatraju da ih se same stranke ne pridržavaju

Polovini mladih u Srbiji važna je ideologija stranaka, a još trećini je ona delimično bitna pri odabiru partije za koju će glasati, pokazalo je istraživanje studenata Fakulteta političkih nauka (FPN).
Istraživanje: Mladima važna ideologija partija, ali smatraju da ih se same stranke ne pridržavaju
Foto: Pixabay
Međutim, većina mladih smatra da se stranke ne pridržavaju svojih statutarnih i programskih ideoloških opredeljenja.
Istraživanje "Stavovi mladih o ideološkim pravcima u Srbiji" je pokazalo da je mladima najlakše bilo da ideloški odrede partije i pokrete kao što su Ne davimo Beograd, gde je polovina ispitanika rekla da se nalaze na levoj strani spektra, a kao izrazito desno orijentisane 60 odsto ispitanika izdvojilo je Pokret obnove Kraljevine Srbije i Dveri.
"Partije poput Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Stranke slobode i pravde mladi su teže određivali, odnosno, ove partije za njih predstavljaju pre mešavinu desnog ili levog centra ili, čak najčešće, partije koje se mogu definisati i kao 'catch all' partije", naveli su autori istraživanja.
 
Mladi se često identifikuju sa nekom ideologijom, a istraživanje je pokazalo da su to u najvećoj meri feminizam, nacionalizam, socijalizam i patriotizam, kao i da sličan broj ispitanika, po više od 30 odsto, ima suprotne stavove da li je nužno ili ne da se zastupa više od jedne ideologije.
 
Istraživanje je sprovedeno onlajn i terenskim anketiranjem, a u njemu je učestvovalo 776 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, sa cele teritorije Srbije u periodu od 16. aprila do 3. maja 2022. godine.
 
Više od 41 odsto mladih istaklo je da kao glavni izvor informisanja koristi internet novine i portale, dok su štampani mediji glavni izvor informisanja za 0,8 odsto ispitanika.
 
Skoro 90 procenata mladih u tom istraživanju ne pripada nijednoj partiji ili pokretu, što može da pokaže i da su mladi često apolitični i ne teže ka participaciji u trenutno postojećim partijama i pokretima u Srbiji, zaključili su autori istraživanja.

Teme

mladi
  • Лиманац

    20.05.2022 10:31
    @рале
    Млади никако не могу да ’склизну у једноумни национализам’, будући да се у национализам не клизи, већ је исти део васпитања, имајући у виду да се ради о љубави према нацији.
  • Zzx

    19.05.2022 18:08
    Sve je vodnjikavo
    Mladi nisu za ponos kao ni stariji, čast izuzecima, nema ih mnogo. Kod mladih danas su na ceni društvene mreže, žurke, moda, zezanje. Ozbiljnije stvari ih ne zanimaju previše ili nemaju vremena da se pozabave istim. Od takve omladine kasnije postaju oni koji su verni glasači smuljanih partija, ili apstinenti. Štetni po društvo su i jedni i drugi.
  • kole

    19.05.2022 17:02
    sns mafija
    Kakve stranke i partije, SNS je mafija, SPS i svi sto podrzavaju Vucica, njegova ideologija je diktatura i bas ga briga i za Srbiju i za srpski narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija